Як зменшити витрати на обприскування з агродронами на 90%

12 травня 2023, 07:00 3217
Сергій Хаблак

Сьогодні через подорожчання практично усіх ресурсів аграрії змушені шукати шляхи зменшення собівартості продукції у високотехнологічних рішеннях, серед яких одне з головних місць займають агродрони.

Робота з перевагами

Агродрони набувають подальшого поширення у світі, і Україна є головним майданчиком з впровадження цих технологій. Вітчизняні підприємства здобувають унікальний досвід захисту рослин з використанням безпілотних літальних апаратів, й таким чином сприяють просуванню ресурсоощадних технологій. Також слід приймати до уваги й те, що агродрони збільшують ефективність вирощування сільгоспкультур, створюючи умови до покращення продовольчої безпеки в усьому світі. Усе це свідчить про те, що невдовзі агродрони стануть основними інструментами захисту рослин в усіх регіонах планети.

Розпочавши свій шлях переважно з обробок десикантами агродрони поступово розширюють спектр обробок, і невдовзі здатні повністю замінити традиційну техніку. Це відбудеться через те, що агродрони мають низку переваг, які загалом підвищують ефективність господарювання і спрощують виконання операцій захисту у складних умовах.

  • Відсутність технологічної колії

Використання самохідних обприскувачів при внесенні ЗЗР на високорослих культурах (наприклад, на соняшнику або ріпаку) спричиняє значне пошкодження рослин колесами та іншими деталями машин. В залежності від конфігурації поля і способу побудови технологічних колій (вздовж рядків чи по діагоналі) може пошкоджуватись 3-10% рослин. Таким чином втрати від витоптування можуть перевищувати потенційні втрати від хвороб або шкідників, і у цьому випадку ефективність агродронів є значно кращою.

  • Можливість працювати незалежно від вологості ґрунту

Практика показує, що ефективність операцій захисту у першу чергу залежить від того, коли вона виконана. Усі інші аспекти (погодні умови, розмір краплі тощо) мають менший вплив на ефективність. Тож коли виникає потреба виконати операцію захисту, її слід робити якомога швидше, навіть за несприятливих умов (сильний вітер, неоптимальна температура, вологість і таке інше). Проте існують умови, коли традиційна техніка не здатна виїхати у поле — наприклад, одразу після дощу, коли ґрунт надто вологий. Доводиться чекати його підсихання, при цьому втрачається дорогоцінний час. Навіть незначна затримка у день-два може призвести до зменшення врожайності та погіршення якості самого урожаю. Виконати обробку без очікувань можна за допомогою агродронів: для них немає значення, яка вологість ґрунту у полі.

  • Краще проникнення крапель у рослинний покрив

На тих стадіях вегетації, коли рослинний покрив стає суцільним, виникає проблема проникнення крапель розчину в середину рослинного масиву. відповідно обробляється не вся поверхня рослин, що може негативно вплинути на якість обробки. Агродрони вирішують цю проблему за рахунок нисхідних потоків повітря, і краплі робочого розчину потрапляють на всі яруси стеблостою.  

  • Зменшення витрат води і у певних випадках ЗЗР

Робота за технолгією ультрамалооб’ємного внесення вимагає усього 5-6 л рідини на гектар. Це означає, що потреба у воді зменшується на 90-95%, й таким чином скорочуються витрати на саму воду та її логістику, зменшується потреба у техніці та робочій силі. У регіонах із ускладненим водопостачанням це може бути вирішальним чинником на користь використання дронів.

  • Зменшення витрат палива

Фактичні витрати палива під час обприскування традиційною технікою складають не менше 1 л/га. Для заряджання акумуляторів агродронів використовуються бензинові або дизельні генератори, які у перерахунку на гектар витрачають у 10-20 разів менше пального. Тож до екологічних переваг додається відчутна економія ресурсів.

  • Простота експлуатації

Сучасні агродрони здатні нести до 40 л робочого розчину або до 60 л мінеральних добрив чи насіння. Вони рухаються по заздалегідь прокладених маршрутах у повністю автоматичному режимі. Після створення і старту місії завданням оператора є заряджання і заміна акумуляторів, а також заправка баку робочим розчином або добривами. 


Економіка агродронів

Далі наведемо розрахунки потенційної економії від використання дронів на прикладі обробки суцільних посівів. Практика показує, що колії за таких умов спричиняють від 3,5% до 5% втрат урожаю.

Втрати по культурі:

  • озима пшениця — при врожайності 6 т/га та рівні втрат 4% = 240 кг/га. За ціни 6500 грн/т втрати становлять 1560 грн/га
  • озимий ріпак — при врожайності 3 т/га та рівні втрат 4% = 120 кг/га. За ціни 11 500 грн/т втрати становлять 1380 грн/га
  • боби — при врожайності 5 т/га та рівні втрат 4% = 200 кг/га. За ціни 9300 грн/т втрати становлять 1800 грн/га

Таким чином на суцільних посівах за рівня втрат 4% по колії оприскувача середні втрати становлять близько 1580 грн/га. Тобто на кожну 1000 га суцільних посівів втрати від витоптування обприскувачем складають 1 580 000 грн.

Наступний розрахунок показує можливі втрати від витоптування просапних культур. Досвід реальних господарств показав, що у різних умовах частка пошкоджених колесами обприскувача рослин може знаходитись у межах 5-10%. Якщо для прикладу узяти посіви соняшнику, які дають близько 30 ц/га, втрати становитимуть 150-300 кг/га або 2355-4710 грн за ціни соняшника 15700 грн/т. Середня втрата на гектар складає близько 3500 грн.

Скільки гектарів потрібно обробити дронами, аби можна було повернути інвестицію в них

Якщо порахувати придбання дрона, то модель XAG V40 з комплектом додаткового обладнання (бак, два акумулятори, контролер з RTK модулем, генератор, RTK rover, трипод, ванночка для заряджання акумуляторів, Local Network Terminal) коштує близько 660 тис. грн. Додаємо ще один дрон, аби подвоїти продуктивність — це ще 328 000 грн. Бус для перевезення дрона і команди коштує приблизно 736 тис. грн. Загальна інвестиція складатиме близько 1 730 000 грн. Розділимо її на 3500 (економію на кожному гектарі) і отримаємо 494 га. Таким чином для господарства із загальною площею земельного банку 800-1000 га інвестиція в комплект з двох дронів гарантовано окупиться протягом одного сезону лише за рахунок відсутності втрат від витоптування.

Продуктивність не страждає

Ще кілька років тому аграрії не могли уявити, що дрони за продуктивністю нічим не відрізнятимуться від традиційних обприскувачів. Проте сучасні дрони здатні обробляти до 18 га за годину. Це абсолютно співставно із продуктивністю звичайних колісних обприскувачів. Щоправда, вартість комплекту з двох дронів і вартість традиційного обприскувача порівнювати неможливо. Так, комплект дронів з додатковим обладнанням і окремим транспортним засобом вартує 1 730 000 грн, тоді як самохідний обприскувач середнього цінового сегменту обійдеться у 10 000 000 грн. Зайві 8 мільйонів можуть принести додатковий мільйон своєму власнику лише відсотками з депозиту. Якщо ж ці гроші інвестувати у щось більш прибуткове...

Позитивні перспективи

Будь-яка нова технологія просувається поступово, але агродрони швидко знайшли своїх шанувальників. Від користування послугами аграрії вже переходять до придбання власних парків дронів-обприскувачів і створюють власні екіпажі у розрахунку на роботу протягом усього сезону. Сьогодні вже нікого не лякає складність технології. Наприклад, навчитись керувати агродронами XAG можна протягом 3-х днів. Дилери також не залишають своїх клієнтів без підтримки, тому будь-які питання з налаштувань та експлуатації можна вирішувати максимально оперативно. Це ж стосується сервісу і запчастин - уся необхідна інфраструктура для експлуатації агродронів вже створена. Проте головним рушієм розширення популярності агродронів залишається їх ресурсощадність. Вони здатні скоротити виробничі витрати та збільшити кількість та якість врожаю.

Сергій Хаблак, агроном, доктор біологічних наук, Інститут харчової біотехнології та геноміки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.