Ринок праці у 2022 році: попит на спеціалістів в сфері сільського господарства буде високим

10 січня 2022, 10:00 839
Кадровий портал grc.ua

Пандемія Covid-19 стала трампліном до динамічних змін економік та ринків праці країн світу. Перетворення та зміни, які до 2020 року лише намічалися, прискорилися. Технологічне майбутнє не настільки далеке та недосяжне, як ми звикли вважати, воно вже настає та змінює принципи та механізми роботи компаній. У 2022 році триватиме технологічна трансформація, автоматизація праці та переналаштування управлінських процесів.

Середня заробітна плата продовжить тенденцію зростання

За прогнозами НБУ та незалежних українських економістів, економіка України в 2022-2023 роках буде рости, проте незначними темпами. Рівень інфляції в 2022 році знизиться до 5%. Номінальні зарплати, які мають тенденцію незначного зростання з 2016 року, будуть і надалі збільшуватися. Чи зросте рівень реальної зарплати – прогнозувати важко. Це залежатиме від підвищення середнього рівню цін та реального рівню інфляції. Як показали підсумки 2021 року, при номінальному підвищенні середньої заробітної плати, реальна середня заробітна плата майже не змінилася. В деяких галузях, які найбільше постраждали від коронакризи, підвищення заробітних плат взагалі не очікується. 

Дефіцит кадрів та поступове полегшення проблеми ейджизму

Компаніям надалі все важче залучати у команди кращих спеціалістів. Автоматизація та роботизація поки не здатні повністю замінити живих людей, а відтак персонал залишається головним ресурсом організацій. Звичними причинами дефіциту кадрів є демографічна криза та трудова еміграція. Проте останніх півтора роки значною є тенденція зміни цінностей працівників. Все більше людей не вважають роботу головною в житті, вони шукають власний комфорт у всьому, зокрема, й на робочому місці та не згодні миритися з неприйнятними для себе умовами праці. Пошукачі при виборі роботи стають більш вимогливими до успішності та стабільності компанії, до її позиції та соціальної відповідальності, до клієнтоорієнтованості не лише зовнішньої, але й внутрішньої. Аби перемагати у конкуренції за таланти, організації будуть змушені прислухатися до своїх працівників, підвищувати зарплати, надавати привілеї, бенефіти та створювати комфортні умови праці. 

Гостра нестача спеціалістів змушує бізнес звернути увагу на вікових працівників. Україна лише на початку зміни вікової структури зайнятого населення. Подальше старіння нації, збільшення пенсійного віку, трудова еміграція та демографічна криза 90-х, відголоски якої вже почали відчувати роботодавці, підштовхнуть компанії до попиту на спеціалістів 45+ та старших. Організаціям вже зараз потрібно впроваджувати програми адаптації вікових співробітників та інвестувати в розвиток та збереження кваліфікації співробітників цього віку. Це допоможе полегшити проблему дискримінації працівників за віком. У 2022 році ця проблема, на жаль, поки не буде повністю усунена. Проте ми на початку позитивних змін у цьому напрямку. 

Віддалений формат роботи та географічно нейтральна зарплата

Кращі кадри будуть вимагати кращих зарплат та можливості працювати у гібридному чи віддаленому форматі. У 2021 році розрив між пропозиціями формату роботи українських компаній та бажанням пошукачів працювати full-time в офісі складав 12%. У 2022 році ця різниця може збільшитися, адже все більше працівників віддають перевагу домашнім офісам. У всьому світі поширеною є тенденція переходу кращих кадрів у віддалений формат роботи, переїзду у невеличкі міста та збереження при цьому рівню заробітної плати великого міста. В 2021 році в Україні залишався найвищим рівень зарплати у Києві та містах мільйонниках. Проте у 2022 році ця відчутна різниця може зменшитись. Рівень зарплати перестане залежати від географічного розташування працівника.    

Цифровізація та подальша затребуваність IT-спеціалістів

Цифровізація та автоматизація процесів спричинили значний вплив на ринок праці. Якість та продуктивність праці зросла, посилився брак кваліфікованих спеціалістів з потрібними навичками. Деякі професії втрачають затребуваність. Подальша цифровізація та впровадження інновацій у робочі процеси компаній різних галузей гарантують збереження темпів росту IT-сфери. За деякими прогнозами, до кінця цього десятиріччя галузь інформаційних технологій зросте на 22%. Попит на програмістів, який був доволі високим у останні роки, теж збільшиться. Найбільш затребуваними будуть розробники, DevOps-інженери, аналітики, тестувальники ПО. Високий попит на спеціалістів спричинить і подальше збільшення рівню зарплат в IT-сфері.  

Перекваліфікація та оновлення знань 

Технологічна трансформація, автоматизація праці та цифровізація процесів у компаніях прискорюють процес старішання знань та умінь. Однією з головних тенденцій наступного року буде потреба у нових знаннях та уміннях працівників. До 70% співробітників відчують необхідність оновлення знань та перекваліфікації. Окрім цього більше, аніж зараз, будуть затребувані такі soft skills, як критичне мислення, ведення переговорів, креативність, гнучкість та адаптивність до нових умов, які можуть швидко змінюватися. Варто зазначити, що компанії будуть брати на себе відповідальність за навчання та розвиток свого персоналу. Будуть впроваджуватися системні програми навчання та перенавчання співробітників, коучинг та розвиток гнучких навичок. 

VR-навчання, XR (доповнена змінена реальність) стануть більш розповсюдженим явищем у компаніях різних галузей. Провідні українські компанії вже впровадили ці технології у процеси навчання, найму персоналу та адаптації. Ця тенденція буде й надалі поширюватися.

Вплив коронакризи та нових реалій на занепад чи розвиток деяких професій 

Призупинення чи обмеження діяльності деяких сфер внаслідок карантинних заходів, а також відсторонення невакцинованих співробітників спричинили більш активну міграцію працівників між професійними сферами. Дехто з працівників шукають підробітки, або взагалі вирішують змінити професію та проходять профорієнтацію й перекваліфікацію. 

Незважаючи на подальшу роботизацію процесів, робочих рук на українському ринку праці й надалі не вистачатиме. Попит на спеціалістів робочих спеціальностей та в сфері сільського господарства залишатиметься високим. Це спричинене трудовою міграцією та відтоком робочих рук за кордон, зокрема, у країни ЄС. Другою значимою причиною цієї проблеми є непрестижність таких професій, та небажання молоді йти працювати у ці сфери. 

Затребуваними в 2022 році залишаться також медичні працівники та фармацевти, менеджери з продажу B2B, спеціалісти сфери логістики, маркетологи, PR-спеціалісти, SMM-менеджери.

Прогнозується також зростання сфери продаж за рахунок продуктового рітейлу та розвитку e-commerce. Продуктовий сегмент рітейлу за підсумками минулого року показав збільшення вакансій. Цього року у сфері рітейлу може зрости попит на спеціалістів із закупівель, у логістиці, працівників call-центрів.

Отже, підсумовуючи прогноз для ринку праці України в 2022 році, можна стверджувати, що ми стоїмо на порозі цікавого року з позитивними тенденціями розвитку.

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.