Українські фермери — це гідні бізнесмени, у них довгі кредитні історії

30 липня 2018, 10:23 2235

Затребуваність аграрних розписок в початку поточного року суттєво зросла. Станом на 16 липня їх вже виписано 638.

Про це розповіла керівник проекту «Аграрні розписки в Україні» IFC Хелен Фейрлемб.

«Той факт, що за перше півріччя аграрних розписок було оформлено на більш ніж $100 млн, свідчить про те, що в них є потреба. Причому, вони затребувані не тільки серед фермерів. З недавніх пір з ними стали працювати кооперативи, кредитні спілки», — зазначила вона.

За словами Фейрлемб, невеликі господарства відчувають велику потребу в аграрних розписках, тому що банки з ними менше працюють, і тому у них менший доступ до фінансування. Але при цьому гостра потреба в кредитних ресурсах зберігається.

«Всього в Україні з аграрними розписками працюють 5 банків. Крім OTP Bank, це ще Agroprosperis Bank, Piraeus Bank, «Правекс Банк». А з недавніх пір цей список поповнив «Перший Український Міжнародний Банк» (ПУМБ). В цілому на банківський сектор припадає близько 20% аграрних розписок з усіх, оформлених в Україні», — додала вона.

Крім того, дистриб'ютори матеріально-технічних ресурсів активно використовують цей інструмент.

«Багато постачальників однаково успішно працюють з аграрними розписками і векселями. Вони дають однакові знижки і на те, і на інше. І зрозуміло чому. Тому що два цих інструменти дають їм можливість тісніше працювати з фермерами, швидше забезпечувати їм свої поставки. Цього року постачальники матеріально-технічних ресурсів зробили великі кредитні поставки, оскільки у господарств було менше грошей, ніж в минулі роки. При цьому вони активно користувалися можливостями аграрних розписок», — додала Фейрлемб.

За її словами, зараз проект «Аграрні розписки в Україні» напрацьовує законодавчу базу, яка забезпечить вихід аграрних розписок на ринок цінних паперів.

«Ми до цього готуємося. Тут ще багато чому треба навчитися. Чи буде це затребуваним, покаже час. Але використання аграрних розписок в якості цінних паперів може стати хорошим способом рефінансування для банків, для дистриб'юторів і для постачальників. Це дає їм додаткові можливості», — пояснила вона.

Керівник проекту IFC також зазначила, що перспективними є кредитні спілки, які допомагають селянам отримувати кредитні ресурси. А ще — кооперативи.

«Зараз в Україні утворюється багато кооперативів. Вони можуть об'єднувати фермерів, навчати, як правильно використовувати аграрні розписки, і одночасно бути джерелами фінансування. Тому мені здається, що зараз важливо говорити не тільки про сектори сільського господарства, в яких працюють аграрні розписки. Важливо і те, як фермери будуть їх використовувати з урахуванням своїх потреб в кредитах і того, які культури вони будуть вирощувати. Перед сільгоспвиробниками відкриваються широкі можливості, і вони повинні для себе визначити, якими саме краще скористатися — чи отримати кредит у банку, фінансування від трейдера або взяти товарний кредит у дистриб'ютора», — додала вона.

За словами Фейрлемб, аграрні розписки в Україні можуть стати серйозним джерелом фінансування агробізнесу.

«Чи може кожна ваша ферма використовувати аграрні розписки? Я відповідаю — так. Чи можна отримувати під них багато кредитів? Так! Чи повинні банки і постачальники матеріально-технічних ресурсів взяти на себе ризики фермерів? Так! Тому що українські фермери — це дуже гідні бізнесмени, вони мають довгострокові історії кредитування. І потрібно зробити все, щоб ці історії мали своє успішне продовження. Аграрні розписки надають таку можливість», — підсумувала вона.


AgroPortal.ua за матеріалами Національного прес-клубу «Українська перспектива»