Україна — у світовому ТОП-3 за рівнем агроінновацій

15 лютого 2019, 09:22 2080

Сучасні агротехнології, впроваджені в Україні та світі, — це «дві великі різниці».

Таку думку висловив генеральний директор HarvEast Дмитро Скорняков.

Він зазначив, що українські рішення в основному спрямовані на максимізацію контролю і запобігання крадіжок, в той час як за кордоном націлені на збільшення врожайності.

«Я багато їжджу світом, дивлюся, де, що і як впроваджено. Тому можу сміливо сказати — сьогодні Україна у світовому ТОП-3 за рівнем агроінновацій. За останні роки український бізнес зробив буквально квантовий стрибок у цій галузі. Якщо ще 10 років тому ми їздили за кордон, вчилися, спостерігали, переймали, то сьогодні вже їдуть до нас. У найближчі 5-7 років цілком зможемо вийти на світову арену зі своїми власними інноваційними ідеями. У нас є потенціал для цього», — підкреслив Скорняков.

Він зазначив, що є і складності — впровадження інновацій саме по собі не здійснюється, у всьому необхідна участь людини.

«Неготовність співробітника, колективу міняти вже звичні процеси на щось нове, розвиватися професійно, технічно і є найчастіше найбільшою перепоною на шляху до успіху. Згадайте, зовсім недавно полями їздили трактори МТЗ, а зараз трактористи водять справжні космічні кораблі. Їм вже недостатньо вміти кермо крутити, потрібно інженерне мислення мати. По суті, сьогодні механізатор — це вчорашній інженер», — пояснив Скорняков.

На його думку, агробізнесу дуже не вистачає кваліфікованих, прогресивно мислячих співробітників.

«Людський фактор гальмує і обмежує нас. Мало фахівців, які знають про наявність інновацій в сільському господарстві, розбираються в них, вміють з ними працювати. Для впровадження кожної нової технології потрібна мотивована команда, яка зможе реально перебудувати всі процеси. А це завжди складно», — додав він.

Скорняков також зазначив, що важливо не стільки впровадити ту чи іншу технологію, скільки управляти її ефективністю і контролювати її роботу. Особливо це стосується зони ризикованого землеробства.

«Дождя якщо немає, то його немає. І ніякі дрони, розчинно-маткові вузли і тензодатчики не поповнять рослинам нестачу вологи. Технології та інновації допомагають оптимізувати витрати. Якщо земля розташована в сприятливій кліматичній зоні, то ти можеш дозволити собі не так ретельно контролювати свої витрати, хороший урожай все покриє. А ось у зоні ризикованого землеробства можна вижити, тільки контролюючи кожну копійку. Відповідно, для нас (HarvEast — ред.) впровадження сучасних технологій та інновацій — питання вирішальне», — уточнив він.


AgroPortal.ua за матеріалами «АПК-Інформ»