Світ бачить Україну країною-годувальницею

05 жовтня 2018, 09:25 2057

Україна має величезні перспективи стати світовим лідером в агровиробництві.

Таку думку висловив екс-міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

«Зараз в світі голодує 750 млн осіб, також є велика проблема з нестачею води, з браком їжі. Зростають доходи в тому числі. При цьому Україна є єдиною країною в світі, яка завдяки природним ресурсам, унікальному клімату, родючим землям може при наявності технологій і достатнього фінансування на гектар землі легко подвоїти врожайність», — зазначив він.

За словами Павленка, вже зараз наша країна займає лідируючі позиції по зерновим і годує половину світу. Продукція йде в 180 країн.

«Однак, коли говорять, що Україна — це країна, яка тільки зерно експортує, сировину, це не зовсім так. Україна експортує менше половини чистих зернових. Решта — це продукти переробки. Це не насіння, а це соняшникова олія, це молоко, це інші продукти переробки. Тому Україна є країною, яку світ бачить годувальницею. У нас є величезні перспективи і по податках, і по інвестклімату, і по всіх ресурсах стати світовим лідером в агровиробництві», — вважає екс-міністр.

Як нагадав Павленко, був час, коли Україна була не нетто-експортером, а нетто-імпортером, купувала зернові на світових ринках.

«Але завдяки технологіям, саме інвестиціям в аграрну сферу Україна зробила шалений прорив. Зараз виробляється 60-65 млн тонн, і ми в лідерах, в першій трійці, п'ятірці по різних культурах світового експорту. Цифра в 100 млн виробництва вже не є для нас межею. Ми можемо легко подвоїти виробництво при наявності ресурсу», — прогнозує він.

На думку Павленка, для цього необхідні інвестиції. Наприклад, в Польщі на гектар інвестується в 2,5 рази більше, ніж у нас. Тому що є наявність кредитних ресурсів, 2-3% річних на 10-15 років. У тому числі це дає можливість робити довгі інвестиції в інфраструктуру, в оборотні кошти і давати врожай. Урожай в Польщі майже в 2 рази більше, ніж у нас.

«Тут така ж пряма залежність. Інвестицій вимагає річкова логістика. Можна дуже легко з доріг перенести на водну логістику майже 10 млн тонн. Потрібно інвестувати в залізницю. Це також великий додатковий плюс в розвантаженні та перевалці. Взагалі інвестиції йдуть не тільки в агро, але і в пов'язані з агробізнесом сектори. У тому числі продукти переробки, це порти, залізниця, річкова логістика», — зазначив екс-міністр.

Більш привабливою для інвесторів Україну можуть зробити «однакові правила для всіх», вважає він.

«Це повинно бути верховенство права. Україна повинна пройти серйозний шлях по конвертації пострадянських стандартів якості процесів на європейські стандарти. Без цього не можна відкривати нові ринки. Бо наступним кроком є допомога країні відкривати нові ринки, нові можливості розвиватися», — підкреслив Павленко.

Також, на думку екс-міністра, важлива наявність фінансування. Але воно можливе тільки завдяки тому, що в країні повинна бути стабільність, економічне зростання. В результаті це дасть поштовх і банківській системі. Повинні бути і хороші історії, які були зараз з «Мрією», коли є нормальний вихід інвесторів, прихід стратегів. Це демонструє інтерес іншим інвестфондам заходити і пропонувати дешеве хороше фінансування на тривалі терміни в агросфері.


AgroPortal.ua за матеріалами НВ