Розвиток сільськогосподарської робототехніки. Що є цікавого для українського аграрія

03 січня 2024, 07:00 1713
Валерій Яковенко

Компанія XAG у грудні презентувала нову вдосконалену лінійку агродронів на 2024 рік, що кардинально змінить світовий ринок робототехніки для сільського господарства, адже розроблено агродрони небаченої досі потужності та продуктивності із новими функціями і розширеним призначенням.

Усі новинки, що презентував XAG, в першу чергу, будуть працювати на локальному ринку Китаю протягом одного року. На міжнародні ринки ці моделі вийдуть наступного року, починаючи з третього кварталу і перетікаючи в друге півріччя.  Як основний інструмент для обприскування полів у роботі українських фермерів ці моделі стануть доступними уже в 2025 році.

Серед переваг нових моделей дронів XAG — це кілька достатньо кардинальних відмінностей і еволюційні зміни, що знаменують реальний розвиток сільськогосподарської робототехніки. Ті збільшені об'єми рідин, що здатні піднімати у повітря нові дрони та оптимізована конструкція, що дозволяє перевозити дрони між полями навіть у дуже компактному транспорті, дають нам можливість розглядати цей інструмент як повноцінну заміну традиційної сільськогосподарської техніки для захисту рослин як мінімум у 75% випадків усього застосування пестицидів.

Щодо новинок, то наразі ми розуміємо, що модель XAG P150 буде основною в роботі. Модель XAG P60 буде представлена аудиторії трохи пізніше, але вона буде допоміжною у роботі українських фермерів, коли ми говоримо про комплексне формування бригад.

Також хочеться зазначити, що зміни відбулися не лише у конструкції самих дронів. Удосконалене устаткування, що використовується для постійної і безперервної роботи на кшталт зарядних комплексів чи систем для охолодження батарей, тепер дають можливість більш якісно підходити до цього питання, враховуючи реалії роботи в польових умовах українських команд. Тобто, ці оновлені аксесуари та пристрої дають можливість реального масштабування сільськогосподарських операцій із зниженням амортизації, що дозволить зробити сільськогосподарські послуги з використанням дронів-обприскувачів ще більш ефективними та ресурсоощадними.

Відтак, наразі ми спостерігаємо ще глибшу проникність робототехніки у сільськогосподарські операції з можливістю вносити більшу кількість пестицидів та бакових сумішей на гектар, більш гнучкий підхід та більш оперативну роботу, коли ми говоримо про масштабне застосування цих технологій.

Валерій Яковенко, співзасновник і керуючий партнер Міжнародної групи компаній DroneUA, експерт з дронів у ФАО

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.