Розвиток локального туризму через архітектурні пам’ятки

21 жовтня 2022, 07:00 2940
Денис Власенко

Минулого разу, розповідаючи про неймовірні села Бережанської громади Тернопільської області, я питав: чи не хотіли б ви до Раю? Але не одним Раєм багата Бережанщина. Сьогодні йтиметься про село Лісники та його перлину — урочище Монастирок на березі мальовничого озера.

Це чарівне місце, яке наповнює силою, натхненням і бажанням досліджувати Україну далі. Тут є все, що потрібно для чудового відпочинку: ліс, цілюща вода, стародавні пам'ятки та, звісно ж, цікаві історії. 

Перші згадки про василіанський монастир у цих лісах датовані 1368 р., ймовірно, саме завдяки святині урочище й отримало свою назву.

Урочище Монастирок у Лісниках завжди було привабливою природною зоною, тому не дивно, що радянська влада швидко зрозуміла цінність цієї території і закрила монастир у 1941 р. Місцеві вперто доглядали та навідували храм навіть після закриття, аж доки у 1980 р. його не спалили.

Заради відновлення урочища Монастирок та повернення йому колишнього релігійно-історичного вигляду місцеві жителі провели низку відновлювальних робіт.

Сьогодні тут є своєрідна хресна дорога, яка відтворює шлях Ісуса Христа на Голгофу. Між сходами, що ведуть на крутий пагорб, — стації, які ілюструють епізоди останньої дороги Ісуса. Подолавши цей стрімкий підйом, можна побачити символічну могилу Христа. Вона розміщена всередині 5-метрової скелі. Зі скелі відкривається фантастичний краєвид на ліс.

Поруч із хресною дорогою — джерело з дуже смачною водою. Вона додає енергії та знімає стрес. А також, за розповідями місцевих, ця вода цілюща: допомагає лікувати хвороби очей.

Біля джерела стоїть церква, побудована на місці монастиря, який існував тут ще з ХІV ст. І біля церкви, і біля джерела, й на всій території урочища встановлено лавочки, тому тут можна відпочити, насолоджуючись навколишньою природою.

Дістатися до Монастирка можна з міста Бережани, відстань до якого — 4 км. У селі Лісники побачите вказівник, біля якого слід повернути ліворуч і проїхати кілька хвилин.

Денис Власенко, голова ГО «Зроби Наступний Крок»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.