Ринок цукру: встановлено трирічний рекорд з переробки цукрових буряків

11 лютого 2022, 08:00 2022
Олександр Коротинський

У 2021 році цукрові буряки вирощували у 16 областях України, головні посіви були зосереджені у 6 областях (більше 70% посіву).

Найбільші площі під цукровий буряк відвели наступні області:

  1. Вінницька 49,0 тис. га (+0,5 тис. га до 2020 р.);
  2. Полтавська 25,5 тис. га (-0,4 тис. га);
  3. Хмельницька 24,5 тис. га (+1,8 тис. га);
  4. Київська 21,9 тис. га. (+1,9 тис. га);
  5. Тернопільська 19,8 тис. га (+1,8 тис. га).

Посівні площі під цукрові буряки у 2021 році склали 226 тис. га. Хоче ще у 2017 році площа складала 311 тис. га, то можемо зробити висновок, що незначне відновлення посівних площ, у порівнянні з попередніми роками, не компенсує 50-ти відсоткового піке. Маємо надію, що Державна підтримка, яка обговорюється на засіданнях Робочої групи, все таки втілиться у життя, а не залишиться лише на папері.

Урожайність цукрових буряків у 2021 році в середньому по країні становила 463 ц/га, що на 40 ц/га більше ніж у 2020 році (423 ц/га).

Урожайність цукрових буряків вище середнього по країні була у наступних областях: Тернопільській (525 ц/га), Львівській (524 ц/га), Рівненській (518 ц/га), Хмельницькій (497 ц/га) та Черкаській (465 ц/га).

Вартість цукрових буряків згідно офіційних даних Держкомстату на кінець вересня 2021 р. становила 1037 грн./т, а згідно даних на кінець листопада зросла до 1133 грн (+96 грн/т або майже 10%). У 2020 році буряки вартували 826 грн./т, а це говорить, що буряки з нового урожаю зросли в ціні на 307 грн/т або 37%. 

Виробництво цукру із цукрових буряків

У 2021 році цукрові буряки переробляли 33 цукрових заводи (2020р та 2019р — 33 заводи). 

Середня цукристість цукрових буряків при прийманні склала 16,9% або на 0,9% вище ніж у 2020 році (16,0%) хоча у 2019 році складала — 17,9%.

Цукристість цукрових буряків при прийманні вище загальнодержавного показали наступні області:

  1. Вінницька (17,8%);
  2. Харківська обл. (17,6%);
  3. Полтавська (17,4%)
  4. Житомирська (17,0%).

Середній вихід по Україні у 2021/22МР склав 14,2%, що на 0,8% більше ніж у 2020/21МР (13,4%), хоча у 2019/20 МР показник становив 15,13%. Найбільший вихід серед цукрових заводів показали ТОВ «ПК «Зоря Поділля» та ПрАТ «ПК «Поділля» з показниками 15,8% та 15,7%, хоча досить близько до лідерів підібрався і ТОВ «Цукорагропром» філія  «Яреськівський цукр. завод» близько 15,5%.

За 21/22 МР було перероблено 10,15 млн. тонн цукрових буряків, що на 1,45 млн. тонн більше ніжу у 20/21 МР (8,7 млн. тонн) і це є найвищим показником за останні 3 роки у 19/20 МР (9,84 млн. тонн).

Виробництво цукру за 2021/22 МР склало 1,45 млн. тонн що на 0,28 млн. тонн більше ніжу у 2020/21 МР (1,17 млн. тонн), у 19/20 МР (1,48 млн. тонн, у 18/19 МР — 1,82 млн. тонн цукру).

У сезоні 2021 року, через «напружений» баланс цукру, до країни вперше за останні багато років, експортували цукор-сирець для наступної його переробки. Всього було експортовано 123 тис. тонн. Цукор-сирець тростинний переробляли два підприємства ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та філія «Яреськівський цукр. завод» (ТОВ «Цукорагропром»).

За 2021/22 МР на 9 підприємствах вироблено цукру із цукрових буряків по 50 тис. тонн і більше, з них на 4 заводах — по 100 тис. тонн і більше

Найбільше цукру із цукрових буряків (на одне підприємство) було виготовлено:

  1. ТОВ «Радехівський цукор» Радехівський підрозділ Львівська обл. — майже 135 тис. тонн (дане підприємство було переможцем і минулого року з показником 100,4 тис. тонн), переробивши при цьому майже 925 тис. тонн цукрових буряків, вихід цукру склав понад 14,5%. 
  2. Гайсинський цукровий завод.
  3. Крижопільський цукровий завод. Обидва заводи входять до структури «Укрпромінвест Агро». Два підприємства спільно виготовили майже 264 тис. тонн цукру (значно покращивши минулий показник у 171 тис. тон цукру), що становить понад 18% загальноукраїнського виробництва. 

Найбільші виробники цукру з цукрових буряків та цукру-сирцю у сезоні 2021 року:

  1. «Астарта-Київ» — 340 тис. т (у т.ч. з цукру-сирцю 73 тис. т)
  2. «Радехівський цукор» — 271 тис. т
  3. «Укрпромінвест Агро» — 264 тис. т 

Вироблено цукру на 1 га площі 6,4 тонн і це значно кращий (це відповідає середньому показнику за останні 5 років) показник ніж минулорічний 5,49 тонн.

Олександр Коротинський, директор «Науково-практичний центр цукробурякового виробництва» член комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України

*Деякі дані за 2021 рік є попередніми і можуть корегуватися.

Огляд підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Під час підготовки огляду були використані матеріали: НАЦУ «Укрцукор», Держстату України, прес-релізи компаній та інші.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.