Таку думку для AgroPortal.ua висловив комерційний директор ТОВ «ВанДайк Технікс» Андрій Марущак.
«При виборі технології зберігання необхідно звертатися до компаній, які мають досвід успішної реалізації проєктів не тільки в Україні, але й у Європі та можуть порадити і розрахувати правильну систему в залежності від сортів та призначення продукції», — зазначає Андрій Марущак.
За його словами, справа в тому, що в Європі свої особливості, а в Україні — свої. Наприклад, у Європі 80-90% сховищ для картоплі призначені для зберігання насипом, оскільки весь обсяг цього овочу переробляється. В Україні ж існує багато сортів столової картоплі для свіжого ринку, яка не може зберігатися насипом, так само як і цибуля.
«Дуже показовим є картопляний ринок Росії. Адже на сьогоднішній день в Україні нашою компанією реалізовано за 12 років близько 85 об'єктів, а в Росії з українського офісу до 2014 року — понад 150. Справа у тому, що в Росії дуже багато коштів виділяється під потужності для зберігання, поливу та переробки, причому компенсується як будівництво, так і вартість обладнання. Компенсація складала до 90% від вартості обладнання та будівництва, а також була компенсація за кредитами, де при 13% річних держава відшкодовувала 9%. Таке фінансування дозволило стрімко розвиватися сектору переробки картоплі та місцевому насінництву», — розповідає Андрій Марущак.
Він зазначив, що відповідно до минулорічних показників вартість картоплі в Росії значно нижча, ніж в Україні. Адже впровадження новітніх розробок за підтримки держави спровокувало зменшення частки вирощування у приватному секторі та збільшення частки ефективного вирощування у професійному секторі в пропорції 30% (промислове вирощування) і 70% (приватний сектор). На відміну від України, де ця пропорція складає 5% (промислове вирощування) і 95% (приватний сектор).
«Знову ж таки в Росії дуже багато сховищ будують для насипного зберігання, тому що це картопля на переробку: чіпси, фрі, крохмаль, сухе пюре. В Україні майже не існує переробки, тож сховища розраховані здебільшого на зберігання в контейнерах», — відмічає Андрій Марущак.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua