Прогноз цін, дефіцит і розподіл ризиків на ринку добрив

30 жовтня 2023, 07:19 3716
Віктор Поліщук

Традиційно восени ціни на добрива зросли — з початком посівної зростає попит на добрива, а водночас і ціни на основні продукти. Який прогноз на наступний сезон, чи буде брак добрив та якими добривами точно не варто нехтувати?

Гострого браку добрив на сьогодні немає, втім, певний дефіцит все-таки існує. Це відсутність дійсно «сильної формули» на ринку. Як правило, добрива з більш потужною формулою коштують дорожче, а сьогодні аграрії змушені економити, зокрема і на добривах. 

Часто аграрії нехтують фосфорно-калійними добривами. І, отримуючи гарний врожай, думають, що можна обійтися без них. Але їх внесення можна проігнорувати лише один-два рази залежно від типу ґрунту. Таким чином,  урожай щоразу ставатиме все менше. 

Проте, брак добрив на ринку може відчуватися вже навесні — у дефіциті можуть бути комплексні та особливо азотні добрива. Цьому сприяє цілий комплекс факторів — проблеми з логістикою, високі ціни на газ, особливості внутрішнього ринку. 

Прогнози на майбутній сезон

У весняному сезоні можливий дефіцит азотних добрив, особливо сульфату амонію, і виграватимуть ті компанії, які мають добрива на складах. У сьогоднішніх реаліях аграрії купують добрива безпосередньо перед внесенням. Це не завжди виграшне для них рішення, але така тенденція точно буде зберігатися і надалі. 

Деякі аграрії купують азотні добрива вже зараз, що точно є правильним рішенням. Не завжди купують у повному обсязі — хтось купує 20% від потрібного обсягу, хтось 50%, адже розумні інвестори завжди ділять ризики. Наприклад, амоній з доставкою в центральні області України коштує приблизно 15 200 грн за тонну, а в лютому він може коштувати, наприклад, 19 000 грн. Таким чином, розділивши ризики, аграрій завжди виграє!

Ціни на добрива

Вартість добрив може зростати, причому суттєво. Причиною цього є і глобальні воєнні конфлікти, зокрема війна в Україні; землетрус у Марокко, який впливає на ціноутворення добрив. Безперечно, впливає на це і ціна на газ, яка теж постійно зростає, тому сподіватися, що на внутрішньому ринку добрива стануть дешевшими, не варто. 

Тому аграріям зараз слід звернути увагу на азотні, фосфорні та комплексні добрива — підготуватися до майбутнього сезону. Але при цьому запастися добривами, які добре зберігатимуться та не втратять своїх властивостей. 

Ринок добрив сьогодні — живий організм, який постійно змінюється, і варто тримати руку на пульсі щодо цих змін. Аграріям слід розділяти ризики і розуміти, що неможливо передбачити всі події.

Віктор Поліщук, СЕО групи компаній Makosh

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.