Чому ростуть ціни на продукти

02 березня 2017, 08:10 14744

В Україні з жовтня минулого року було запущено пілотний проект з відміни державного регулювання цін на споживчі товари і послуги.

Цей механізм неодноразово піддавався критиці як недієвий і такий, що суперечить засадам ринкової економіки. Тим не менш, з моменту запуску дерегуляційного проекту Мінекономрозвитку хвиля критики обрушилась уже на ініціативу відомства. 

Тож на скільки змінилась ситуація на споживчому ринку з моменту запуску проекту міністерства?

Цифри не брешуть — так, ціни на продукти харчування загалом підвищилися. Але відміна держрегулювання тут ні до чого.

   2016-2017 2015-2016 2014-2015
30.09 20.02 зміна, % 30.09 20.02 зміна, % 30.09 20.02 зміна, %
Хліб пшеничний з борошна першого ґатунку 10,48 11,60 10,69 10,03 10,36 3,29 6,17 7,61 23,34
Хліб житній, житньо-пшеничний 10,19 11,27 10,60 9,60 9,97 3,85 5,92 7,25 22,47
Яловичина 83,28 94,65 13,65 84,49 82,50 -2,36 65,00 73,01 12,32
Свинина 71,72 74,76 4,24 76,01 64,58 -15,04 61,05 56,88 -6,83
Птиця (тушки курячі) 41,62 41,90 0,67 37,11 37,98 2,34 29,08 30,07 3,40
Борошно пшеничне вищого ґатунку 8,45 9,08 7,46 8,42 8,62 2,38 5,58 7,09 27,06
Макаронні вироби 9,30 9,79 5,27 9,24 9,83 6,39 6,42 8,29 29,13
Крупи гречані 27,20 29,40 8,09 21,05 27,56 30,93 7,99 17,62 120,53
Ковбаси варені першого ґатунку 58,41 62,15 6,40 53,71 55,54 3,41 39,29 43,19 9,93
Молоко жир. 2,5% 12,97 16,40 26,45 10,85 12,31 13,46 8,35 9,18 9,94
Сметана жир. 15% 33,32 41,62 24,91 27,20 31,42 15,51 21,46 23,84 11,09
Масло вершкове  жир. 72-73% 110,41 141,67 28,31 84,26 103,86 23,26 68,74 73,29 6,62
Сир м’який жир. 9% 72,90 86,85 19,14 64,65 70,21 8,60 52,78 54,50 3,26
Цукор 13,73 15,84 15,37 12,45 14,93 19,92 9,79 10,25 4,70
Олія соняшникова 32,32 32,77 1,39 28,60 30,20 5,59 16,21 21,47 32,45
Яйця І-ІІ категорії 14,98 14,68 -2,00 17,34 14,64 -15,57 12,48 13,71 9,87
Середнє значення     11,29     6,62     19,95

Як видно з таблиці (за даними Держстату), ціни на основні продукти харчування за неповні 5 місяців зросли доволі значно — на 11,29%. Більше того, темпи їх росту перевищили минулорічні майже удвічі. Здається, все доволі однозначно. Проте більш детальний розгляд причин подорожчання презентує питання в іншому світлі.

Найбільш помітно в розглянутий період дорожчали молоко та молочна продукція — темпи зростання коливались в межах 19-27% (проти 8-23% за рік до того). Однак не варто забувати про ситуацію на цьому ринку — ціни на молочну продукцію залежали не тільки від сезонного фактору, а й від стрімкого росту цін на світових ринках (до дворічних максимумів), та помітного пожвавлення попиту на внутрішньому ринку. Крім того, відміна спецрежиму відшкодування ПДВ та суттєві зміни в механізмах державної підтримки явно не спростили і так складну ситуацію в тваринництві України, що помітно відобразилось і на виробництві м'яса і м'ясопродуктів.

Так, в першу чергу мова іде про яловичину (+13,65%) та свинину (+4,24%), які за аналогічний період попереднього року не тільки не здорожчали, а й навіть впали в ціні (-2,36% та -15,04% відповідно). І тоді як ситуація з стабільно збитковим останніми роками виробництвом яловичини є більш прозорою, то стан ринку свинини зараз значно ускладнився з поширенням АЧС та скороченням поголівя тварин до рекордно низького рівня.

Та що ж штовхає вгору ціни на хліб? Проблема тут криється швидше в експортній орієнтації зернового виробництва та скорочення обсягів переробки. Так, не зважаючи на рекордні збори зернових у 2016 році, виробництво борошна за рік просіло на 4,8%, хліба — на 7,1%. Зокрема, виробництво пшеничного хліба скоротилось на 9,9%, житньо-пшеничного та пшенично-житнього — на 6,9%, житнього — на 45,6%.

Що стосується цін на яйця, то несподіванкою стало їх зниження — з моменту запуску проекту курячі яйця подешевшали на 2%. В цілому за означений період часу після стрімкого зростання цін на продукцію і їх максимізації в кінці жовтня на рівні 23,16 грн/десяток, ціни тримались відносно стабільного рівня до середини січня поточного року, після чого всього за місяць впали більш ніж на 27%. Аналогічна ситуація спостерігалась і у 2015-16 роках — ціни на яйця на вітчизняному ринку продовжували зростати впродовж всієї осені і першої половини зими, маскимізувавшись на відмітці в 24,59 грн/десяток в першій декаді січня 2016 року (+42,4% з кінця вересня 2015 року), після чого різко просіли на 40,8% та продовжили падати аж до початку травня. Ситуація ця повязана, в першу чергу, з ускладненням експорту продукції галузі та, як наслідок, виникненням проблеми перевиробництва на вітчизняному ринку минулого року. Середній же рівень цін на дану продукцію впродовж розглянутого періоду 2016-17 років поступається результатам аналогічного періоду попереднього року на 4,4%.

За даними Мінекономрозвитку, впродовж першого етапу проекту, тобто впродовж 4 кварталу минулого року, середні темпи росту цін на споживчому ринку склали всього 4,5% (проти 5,4% в 2015 році). І це за умов більш високого рівня інфляції (кумулятивно 5,6% проти 1,4% в 2015 році).

Отже, не зважаючи на незначне підвищення темпів росту цін на споживчому ринку в жовтні 2016 року–лютому 2017 року, на нього діяла низка як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів, які спричинили зміни в ціновій динаміці. Висновок очевидний — з урахуванням умов, в яких функціонував споживчий ринок в зазначений період часу, недієвість існуючого механізму держрегулювання споживчих цін було вкотре підтверджено.

Дмитро Дейна, аналітик Української аграрної конфедерації