Чому якість української цибулі не дотягує до європейської?

18 січня 2021, 13:19 1571

Цибуля — культура затребувана, але передбачити ціну на неї сезон від сезону неможливо.

Про це розповів засновник ФГ «Акант» (Херсонська обл.) Віктор Помазнюк.

Він зазначив, що цього сезону гуртом за цибулю давали 2–2,5 грн/кг, тоді як господарству її вирощування коштувало вдвічі більше.

«Зазвичай ціна на цибулю в нас вища за європейську, але зараз усе навпаки: вона нижча приблизно в півтора рази, ми продаємо овоч дешевше, ніж наші колеги в Узбекистані та інших країнах Центральної Азії. Відповідно, робити ставку лише на цибулю не варто», — пояснив експерт, уточнивши, що треба диверсифікувати ризики за допомогою зернових або інших овочів.

Віктор Помазнюк додав, що в останні роки вимоги до якості підвищилися.

«Раніше питали: цибуля в лусці чи без? А тепер покупці вимогливіші, вони цікавляться, скільки на цибулині лусок. Той товар, який ми продавали десять років тому, наразі, гадаю, взагалі не знайшов би покупця. У цілому ж якість української цибулі серйозно не дотягує до європейської. Заважає те, що вирощуванням овочів в Україні займаються переважно дрібні виробники. Обробку препаратами, збирання та зберігання через обмежені технічні можливості вони проводять непрофесійно. Тому й на вітчизняних полицях маємо товар не найкращого вигляду, і питання експорту залишається відкритим», — зазначив він.

Фермер також підкреслив, що іноді неможливо прогнозувати попит.

«Для зберігання маємо сховище на 10 тис. т цибулі (з охолодженням і без). Буває, що на зберігання закладаємо до 90% урожаю. А бувають ситуації, коли все розпродаємо вже у вересні — рік на рік не припадає», — уточнив він.


AgroPortal.ua за матеріалами AgroTimes