Підтримка аграрного сектору під час війни. Що робить держава

05 травня 2022, 07:30 3144
Олена Савчук

Війна вплинула на багато галузей економіки України. Деякі зупинилися повністю, інші продовжують частково функціонувати на безпечних територіях. До таких належить сільське господарство. Аграрії продовжують працювати як поблизу окупованих територій, так і по можливості — в інших регіонах, наприклад, перемістивши виробництво в Західну Україну.

Поряд із підтримкою з-за кордону, яку вже пообіцяли Україні, зокрема, Велика Британія, Німеччина та Литва, критично важливою є допомога, яку надаватиме і вже надає своїм суб’єктам господарювання сама українська держава. Що вже зроблено для того, аби підтримати агросектор?

Збільшено обсяг державних гарантій на портфельній основі  

Щоб підтримати посівну в Україні, 15 березня 2022 р. парламент вніс зміни до державного бюджету-2022, знявши обмеження на обсяг державних гарантій на портфельній основі.

Зокрема, зняли загальний ліміт в обсязі до 3% планових доходів загального фонду державного бюджету, а також спеціальний ліміт до 10 млрд грн на компенсацію кредитів суб’єктам макро-, малого та середнього підприємництва. Зазначимо, що аграрна галузь традиційно є однією з лідерів серед отримувачів державної допомоги.

27 березня 2022 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову, спрямовану на реалізацією вказаних змін.

Розширено програму «Доступні кредити 5-7-9%»  

Слідом за збільшенням обсягу державних гарантій уряд розширив державну програму пільгових кредитів. 

Програма стала доступна середнім підприємствам із доходом до 50 млн євро на рік (раніше — до 20 млн євро) та великим підприємствам, чий дохід перевищує 50 млн євро на рік, незалежно від кількості працівників. Відтепер аграрії можуть отримувати доступні кредити від держави під привабливі ставки: 0% річних протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його припинення, а потім — 5% річних. Програму реалізовує Фонд розвитку підприємництва шляхом співробітництва та скеровування коштів через комерційні банки.  

З більш детальними умовами можна ознайомитись на офіційному сайті ФРП.

Рекомендовано кредитні канікули для позичальників 

Незважаючи на те, що Національний банк України обмежений у втручанні у комерційні відносини фінансових установ та їхніх клієнтів, він рекомендував банкам та небанківським фінансовим установам, які знаходяться у його віданні, запровадити кредитні канікули. 

Окрім цього, Законом №2120-IX від 15 березня 2022 р. були внесені зміни до Цивільного кодексу України, згідно з якими протягом воєнного стану і на 30 днів після його закінчення не нараховуються штрафні санкції за прострочення виконання зобов’язань за кредитами та позиками.

На додачу регулятор підтримав якість кредитних портфелів банків: Постановою Правління №23 від 25 лютого 2022 р. НБУ дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного стану та 30 днів після нього.

Надано можливість залучати місцеві субсидії та дотації з бюджету 

Програма місцевих дотацій, які надають обласні адміністрації невеликим господарствам, була започаткована ще до війни, однак наразі її використовують як один із інструментів підтримки малого агробізнесу. 

Можливість виділення дотацій передбачена, наприклад, для фермерських господарств (порядок отримання та перелік необхідних документів — у Постанові КМУ №106 від 7 лютого 2018 р.). Відповідальними структурами є Український державний фонд підтримки фермерських господарств (щодо субсидій на одиницю оброблюваних угідь) та відповідні підрозділи облдержадміністрацій (щодо дотацій за утримання корів). Серед перших про співробітництво оголосила Львівська ОДА.

Бюджетна підтримка також передбачається для юридичних осіб та ФОП, що провадять діяльність у галузях тваринництва, бджільництва, рибництва, переробної промисловості, які виробляють харчові продукти (м'ясні, рибні, молочні), фізичних осіб, у яких наявні бджолосім'ї (Постанова КМУ №107 від 7 лютого 2018 року). Надавачами її є відповідні підрозділи облдержадміністрацій.

Частково знято обмеження на експорт аграрної продукції 

5 березня 2022 р. Кабінет Міністрів України вжив термінових заходів для забезпечення продовольчої безпеки держави і скасував квоти на експорт значної кількості продукції сільського господарства. 

Фактично було заборонено вивезення живої худоби, м'яса та м'ясних субпродуктів, гречки, жита, цукру, вівса, проса та деяких інших позицій. Однак у квітні перелік переглянули, і експорт багатьох позицій, зокрема й пшениці, дозволили за умови ліцензування. Зазначимо, що уряд зробив процедуру ліцензування не лише швидкою (запит опрацьовується впродовж 24 годин), а й безкоштовною  . 

Впроваджено міжнародні ініціативи задля підтримки економіки 

Крім безпосереднього виділення коштів, держава також активно популяризує та залучає міжнародних партнерів для реалізації програм, націлених на ефективне поводження з ресурсами та самоорганізацію населення та бізнесів задля підтримки економіки. Наприклад, ініціатива «Сади перемоги» закликає необмежене коло осіб долучатися до мікро- та мінівиробництва сільськогосподарської продукції, аби уникнути дефіциту продовольства та прогодувати населення у важкий воєнний та поствоєнний час. Ініціатива фінансується урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International спільно з проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Підтримку її в уряді забезпечують Міністерство розвитку громад та територій України та Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Усі ці заходи мають стати дієвими інструментами, які допоможуть убезпечити більшість аграріїв від дефолтів і надати їм достатній обсяг ліквідності. Повністю компенсувати втрати буде, мабуть, неможливо: експортна виручка сільгоспвиробників просіла, зокрема, через масштабні руйнування, блокування морських портів та знищення ринків збуту. Чимало виробників узагалі припинили діяльність. Однак сподіваємося, що вжиті заходи все ж допоможуть підтримати продовольчу безпеку України.

Олена Савчук, старший юрист ЮФ INTEGRITES

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.