Оновлення методів, застосування штучного інтелекту, та як оцінити орган сертифікації і його лабораторії

09 листопада 2022, 07:30 2747
Агросерт

Надлишок осінніх опадів негативно вплинув на пізні культури, особливо в частині якості й здоров’я насінини. Та це не лише українське питання, увага світової спільноти прикута до цього питання.

Традиційно вважається, що вже всі знають, як оцінювати і які види насіння, культур. Та тут є ключове, що розвиток можливий тоді, коли є цікавість, пошук нового й уже тоді — вивчення і в результаті — нові знання. У своїй роботі ми постійно оновлюємо знання та моніторимо методи і питання якості насіння, які є на зовнішніх ринках.

Ключові питання:

  • необхідність швидкого тестування  на життєздатність живого насіння, тобто швидкий, простий і надійний аналіз;
  • оновлення методів проростання насіння, застосування штучного інтелекту для прогнозування процесу старіння насіння і сили сходів;
  • здорове насіння, кваліфікація персоналу та оновлення методів.

Об’єктивна оцінка та компетентність — ключові в аналізі

Так, вчергове, у липні 2022 р.  ISTA оновили Правила перевірки якості саме в частині Seed health — здоров'я насінини.

Здоров'я насіння насамперед стосується наявності або відсутності хвороботворних організмів, таких як грибки, бактерії, віруси та шкідники, включаючи нематод і комах, а також можуть бути задіяні фізіологічні умови, такі як нестача мікроелементів.

ISTA вкотре акцентують, що ціллю перевірки здоров’я насіння є визначення стану здоров’я зразка з партії насіння, яка підготовлена чи буде використовуватися для посіву.

Тестування насіння важливе з чотирьох причин:

  1. Інокулят на насіння може спричинити прогресування хвороби в полі та знизити комерційну цінність врожаю.
  2. Переміщені партії насіння можуть занести хвороби в нові регіони. Тому тестування може знадобитися для виконання і карантинних вимог завтра.
  3. Перевірка здоров'я насіння може діагностувати причини проростання або зрідженості в полі, отже, доповнити аналіз проростання.
  4. Результати перевірки стану насіння можуть швидко вказувати на необхідність обробки партії насіння для знищення патогенів, які передаються насінням, або для зменшення ризику передачі хвороби.

З огляду на цілі сталого розвитку сільського господарства та необхідність зважених підходів, аналіз насіння потрібен, щоб чітко розуміти, як контролювати патогени рослин чи комах-шкідників або усувати нестачу мікроелементів.

Та перш ніж звертатися, уточнюйте, які методи перевірки здоров'я насіння використовує лабораторія та орган сертифікації. Це мають бути перевірені тестування (нові або еквівалентні). Принципи та фактори, які слід враховувати під час валідації методів з виявлення патогенів, що передаються саме насінням:

  • Тестування насіння слід проводити за допомогою методів та обладнання, які були попередньо випробувані, щоб переконатися в його придатності. Методи та доступні аналізи  відрізняються за чутливістю та відтворюваністю, а також вимогами до самого обладнання та кваліфікації спеціалістів.
  • Використовуваний метод залежатиме від збудника або стану насіння, матеріалу, який необхідно дослідити, конкретного виду насіння, яке є метою кваліфікованого аналізу. 
Вибір методу і оцінка результатів вимагає знань передусім персоналу, який виконує аналіз, і досвіду та доступності методів. 

Окрім того, сама упаковка зразка для зберігання та доставки є серйозним фактором. Мікрофлора в партії насіння або в зразку може значно змінюватися під час зберігання.

Необхідно враховувати оптимальні температури і тару, яку використовує спеціаліст, щоб зберегти цілісність зразка.

Рясний розвиток сапрофітних грибів, в т.ч. «грибів зберігання», може бути ознакою того, що насіння є неякісним через умови збирання, обробки або несприятливе зберігання або старіння. Деякі гриби (такі як Rhizopus spp.) швидко розповсюджуються під час промокального аналізу та можуть гнити спочатку зі здорового або заважати росту збудника із зараженого насіння. 

Обчислення результатів

Результати виражаються якісно або кількісно, як зазначено в окремих методах. Результати аналізу здоров’я насіння необхідно формулювати:
  • спосіб/метод аналізу;
  • якісні або кількісні результати;
  • негативні та позитивні результати, як зазначено в окремих методиках;
  • латинська назва виявленого збудника;
  • відсоток зараженого насіння;
  • використаний метод, включаючи будь-яку попередню обробку насіння, яка здійснювалася;
  • розмір аналізованої проби або фракції;
  • будь-які додаткові дозволені методи, які були використані.

ТОВ «Агросерт», Центр сертифікації насіння

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.