Онлайн-аукціони з оренди державної та комунальної сільгоспземлі знову на Прозорро.Продажі: що треба знати

01 грудня 2022, 07:30 3171
Марія Захаренко

19 жовтня 2022 року Верховна рада прийняла закон №2698, який скасував обмеження та розблокував оренду сільгоспземлі державної та комунальної власності в системі Прозорро.Продажі. Уже з 20 листопада організатори можуть оголошувати такі торги в системі.

Якщо Держгеокадастр не працюватиме на всій території України, то за таких умов всі обмеження та заборона проводити е-аукціони з оренди сільгоспземель державної та комунальної власності знову діятимуть та запускаються «ручні» процедури — без використання реєстрів та електронної торгової системи.

Особливості проведення земельних онлайн-аукціонів

  • Перш за все, зазначу, що продаж державної та комунальної сільгоспземлі забороняється. Натомість приватні організатори можуть оголошувати такі торги в системі за бажанням.
  • Оренда державних та комунальних земельних ділянок відбувається на земельних торгах, крім випадків, встановлених частинами 2,3 статті 134 ЗКУ.
  • 1 лот = 1 земельна ділянка. Не можна об’єднувати декілька ділянок в один лот, аби уникнути зловживань із боку організаторів торгів.
  • Площа ділянки для оренди сільськогосподарської землі державної та комунальної власності не має перевищувати 20 гектарів, зокрема, і в описі лота. 

Для підприємців, які шукають землі для перенесення, збереження чи розширення свого бізнесу, нагадаю, що всі землі не с/г призначення державної та комунальної форми власності в обов‘язковому порядку, а також аукціони з продажу приватної землі с/г призначення (за бажанням) і далі проводяться в державній електронній системі. 

Які документи потрібно зібрати організатору перед проведенням аукціону

  • Розробити документацію із землеустрою;
  • Зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі;
  • Зареєструвати право власності на земельну в Державному реєстрі речових прав;
  • Отримати витяг про нормативну грошову оцінку ділянки;
  • Підготувати фото земельної ділянки;
  • Підготувати проєкт договору оренди земельної ділянки;
  • Встановити стартову річну орендну плату за користування земельною ділянкою. Для комунальних та державних земель сільгосппризначення стартова вартість — не менше за 7% нормативної грошової оцінки ділянки.
  • Визначити дату проведення земельних торгів.

Особливості оформлення земельного лота

Після підготовки всіх необхідних документів, організатор оформлює лот. В оголошенні про проведення торгів має бути вказано:

  • інформацію про документацію із землеустрою, якщо така розроблялася;
  • інформацію про стартову річну орендну плату ділянки;
  • обмеження у використанні земельної ділянки, наприклад, сервітути тощо;
  • проєкт договору оренди: типовий, або ваш особистий. Законодавство не встановлює якісь вимоги щодо видів договорів.
  • відомості про особу, уповноважену підписувати договір з оренди з переможцем аукціону.

Публікація оголошення та період приймання цінових пропозицій учасниками: поради організаторам

Після того, як сформували всі потрібні документи, через особистий кабінет на майданчику потрібно опублікувати оголошення про проведення земельних торгів.

Період прийому цінових пропозицій від учасників триває 30–45 днів. Протягом цього періоду в учасників можуть виникати запитання, наприклад, щодо особливостей земельної ділянки, проєкту договору абощо. Сповіщення про це приходитимуть на електронну пошту, тож організатори не пропустять їх. Нагадуємо, що відповідати на такі запитання — обов’язок організатора.

На редагування оголошення відводиться 2 робочих дні після оголошення аукціону. Тому варто перевірити інформацію про земельну ділянку в оголошенні та виправити можливі помилки: дозавантажити документи, скорегувати дані тощо. Після періоду редагування оголошення внести зміни буде неможливо, лише скасувати аукціон та оголосити його заново.

Скасувати аукціон можна впродовж 30–45 днів, тобто до його проведення. Анулювання аукціону після того, як він відбувся, вважається порушенням порядку проведення торгів і означає, що учасники можуть оскаржити таке рішення.

Марія Захаренко, GR-спеціалістка Прозорро.Продажі

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.