Найвищий курс долара за всю історію гривні: чому влада не відмовиться від девальвації

28 травня 2024, 09:02 1640
Олександр Хмелевський

Протягом останніх двох тижнів курс долара зріс приблизно на 1 гривню. На 28 травня 2024 року НБУ встановив офіційний курс на рівні 40,3012 грн/$, що є найвищим курсом долара за всю історію гривні.

У жовтні 2023 року НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу і перейшов до плаваючого. З того часу відбуваються коливання валютного курсу, але домінуючою є тенденція повільної девальвації гривні.

Слід відзначити, що НБУ залишається основним продавцем валюти на міжбанківському ринку, а отже саме він ухвалює рішення, який обсяг валюти продати і на якій курсовій відмітці завершити торги.

У травні НБУ здійснив черговий етап лібералізації валютних операцій. Зокрема, підприємства отримали можливість купувати валюту для оплати послуг іноземних компаній без обмежень. Також підприємствам дозволено сплачувати відсотки за іноземними кредитами, які були отримані до 20 червня 2023 року. Крім того, підприємства з іноземним капіталом тепер можуть виплачувати дивіденди за поточний рік.

Проте масова виплата дивідендів за 2024 рік розпочнеться лише в 2025 році. Така лібералізація вже призвела до зростання попиту на валюту, а отже Нацбанку доводиться збільшувати обсяги валютних інтервенцій.

Так, минулого тижня, з 20 до 24 травня, НБУ продав $684 млн. Хоча раніше він продавав приблизно $500 млн на тиждень. У квітні валютні резерви НБУ скоротилися на $1,4 млрд і станом на 1 травня становили $42,4 млрд, але їхній обсяг є цілком достатнім для утримання курсу долара на поточному рівні.

Певне занепокоєння викликає дефіцит зовнішньої торгівлі. Торік дефіцит зовнішньої торгівлі товарами склав $27,4 млрд. У першому кварталі 2024 року дефіцит зовнішньої торгівлі товарами склав $5,9 млрд, що на $560 млн більше, ніж за перший квартал 2023 року. Нацбанку доводиться продавати валюту для фінансування дефіциту зовнішньої торгівлі.

У Держбюджеті на 2024 рік середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 грн, а курс на кінець поточного року — 42,1 грн. Якщо ці позначки не будуть досягнуті, це призведе до недоотримання запланованих доходів держбюджету. З огляду на запланований дефіцит держбюджету на 2024 рік у розмірі 1,6 трлн грн, навряд чи влада відмовиться від девальвації гривні принаймні у визначених бюджетом параметрах.

Девальвація гривні дозволить стримати зростання дефіциту зовнішньої торгівлі та принесе додаткові надходження до держбюджету внаслідок зростання мита та ПДВ на імпортні товари. Також, продаючи отриману валюту від іноземних кредиторів за підвищеним курсом, Мінфін отримає більше коштів у гривні для фінансування витрат.

Проте не виключено, що курс зросте вище, ніж заплановано, і досягне позначки 45 грн. Цьому може сприяти загострення на фронті, знищення критичної інфраструктури, блокування українського кордону, зростання бюджетних витрат на оборону на інші цілі, зменшення чи несвоєчасне надходження іноземних кредитів, зрив угоди з реструктуризації єврооблігацій тощо.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.