М'ясо та молочні продукти найбільш складно сертифікувати як кошерні

10 квітня 2019, 08:37 5619

В Ізраїлі понад 80% населення вживає кошерні продукти. Ринок дуже ємкий, але він жорстко контролюється ізраїльським законодавством і рабинатом.

Про це повідомив рабин найбільшого в світі агентства з сертифікації кошерної продукції The Orthodox Union (Нью-Йорк) Моше Грінберг під час практикуму «GO ISRAEL: Угода про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем і можливості для українських експортерів».

«Отримання виробником сертифіката від агентства з сертифікації займає до двох місяців з перевіркою всіх інгредієнтів і процесу виробництва. Компанії в першу чергу потрібно звернутися до агентства з сертифікації, заповнити анкету, після чого виробництво інспектує представник з кошерним аудитом. Дуже важливо, щоб компанія виробляла тільки кошерну продукцію або ж мала окремі лінії для її виробництва», — зазначає Моше Грінберг.

За його словами, найбільш складно сертифікувати як кошерну продукцію м'ясо і молочні продукти.

«Євреям не можна вживати кров, тому м'ясо повинно бути спеціально підготовлене, відповідно цей продукт важко сертифікувати, і саме виробництво через вимоги кошерності досить дороговартісне», — зазначає Моше Грінберг.

Особливістю є те, що зовсім не використовується 1/3 туші тварин. З цієї причини в Ізраїлі дуже мало виробляють м'яса, більше 60% імпортується. А ще в цій країні практично немає м'ясопродуктів у вигляді ковбас, сосисок, тушонки.

«Другою за складністю в отриманні сертифікату є молочна продукція. В Ізраїлі тільки недавно були скасовані податки на молочну продукцію. Наприклад, з 1 кг сиру платили 3 долари податку. Виробництво сирів вимагає окремої лінії, а також усі компоненти і складові в процесі теж повинні бути кошерними. Рабинат обмежує імпорт молочної продукції, яка не контролюється від моменту збору молока», — розповідає Моше Грінберг.

За його словами, в Ізраїлі з морепродуктів вживають тільки рибу, у якої є луска і плавники, інші ж, такі як краби, креветки, акули, — заборонені. Гриби можна вживати тільки чисті, без шкідників. На імпорт ягоди немає обмежень, але є питання зараженості продукту. З цієї причини малина, ожина, полуниця з плодоніжкою використовуються тільки в переробленому вигляді. З тієї ж причини не дозволяються поставки капусти у свіжому вигляді, тільки якщо вона вирощена за системою гідропоніки.

«Хоч мед і виробляється комахами, він дозволений для вживання, але при цьому заборонені такі продукти як маточне молочко і падевий мед.

Також особливого контролю вимагає вино, за виробництвом якого, від моменту потрапляння ягоди до виноробні й до готового продукту, стежити повинен рабин.

Особлива тема — великодня їжа. Навесні перед Великоднем один тиждень євреям зовсім не можна їсти квасну їжу, де є процес бродіння, ферментації. Деякі виробники виробляють спеціальні продукти саме під цей час», — розповідає Моше Грінберг.

Експерт каже, що експортувати некошерну продукцію до Ізраїлю можна на локальний ринок, але якщо виходити на ізраїльський ринок, то вже краще з кошерними продуктами.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua