На сьогодні в нашій країні є 424 тисячі гектарів вільної землі, придатної для вирощування цієї культури. Попит на грецькі горіхи постійно зростає, ринок збуту не обмежений географією та обсягами замовлень. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови упакування.
Найбільшими виробниками грецького горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Україна посідає 2-ге місце в світі як експортер грецького горіха та 5-те місце за обсягом валового збору цієї культури. При цьому переважно весь об'єм грецького горіха заготовлюється в домашніх господарствах, плодоносних інтенсивних садів в Україні поки що немає. Ті, які закладалися за останні 5-7 років, ще не вийшли на рівень повного плодоношення. Щорічний урожай грецького горіха в Україні — 75-95 тис. тонн, з яких 2/3 експортується за кордон. При цьому щорічний брак грецького горіха в Європі — 100 тис. тонн. Споживання грецького горіха в світі постійно збільшується, оскільки зростає населення середнього класу, яке турбується про своє здоров?я.
За даними міжнародних аналітиків, у 2015 р. в Туреччину неофіційно було вивезено з України понад 30 тис. тонн грецького горіха, який потім перепродали в інші країни. Країни-імпортери українського горіху — Туреччина, Румунія, Ірак, В'єтнам, Франція, Болгарія та ін. Ціна на очищений грецький горіх, наприклад, в Німеччині складає €25 (роздріб), €11 (опт). Екологічно чистий горіх коштує €30-35 (роздріб), €15 (опт). Швейцарія та Німеччина є лідерами в Європі з імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічному горіху.
Станом на 2016 р. ціна в Україні коливається в межах $4-6 (оптова) за 1 кг очищених горіхів. За сезон за умов правильної організації процесу купівлі-продажу можна заробити гарні гроші, проблема лише в тому, що заробляють не ті, хто вирощують, а ті, хто скуповують і продають.
В Україну культура горіха потрапила із Валахії (область Румунії), тому він має ще одну назву — «волоський». Горіх має багато лікувальних властивостей, найбільшою цінністю є ядро: білок — 22%, жири — 50-85%, вуглеводи — 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини — кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину складає приблизно 0,5-0,8 кг на рік при нормі 1,5-3,5 кг. У нас також ще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхове масло та інше).
Вирощування грецького горіха
Грецький горіх — вологолюбна культура, здатна давати гарний урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах із зволоженими ґрунтами.
Умови для інтенсивного вирощування горіха:
Ризики вирощування грецького горіха
І. Кліматичні умови — ризик підмерзання.
У цілому ризик підмерзання грецького горіха можна розділити на 2 аспекти:
1) неправильно підібрані сорти для наших ґрунтово-кліматичних умов;
2) невдало вибрана кліматична зона для закладки саду.
На сьогодні в Україні попит на саджанці грецького горіха перевищує пропозицію (в 2016 році було вирощено 150 тис. сертифікованих саджанців). Тому частина посадкового матеріалу цієї культури завозиться з-за кордону: в основному з Молдови, Італії, Польщі, Франції.
ІІ. Природні шкідники — горіхова міль, горіхова плодожерка, тля та ін.
ІІІ. Природні хвороби — бура плямистість, фітофтороз, бактеріоз та ін.
Отже, грецький горіх, як і інші культури, потребує захисту від шкідників та хвороб. При проектуванні горіхового саду потрібно враховувати ґрунтово-кліматичні умови регіону посадки та вибирати районовані сорти.
За словами директора Центру промислового вирощування грецьких горіхів Максима Калайди, саджанці грецького горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями.
Комбінований сад: грецький горіх + груша
Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, оскільки:
У горіхових садах використовуються різні види комбінацій — ягідні, плодові та інші культури. Досвід турецьких садівників показав, що одним із найкращих варіантів комбінацій є груша на карликових підщепах.
Чому груша?
Переваги комбінованого саду: грецький горіх + груша
Економічна ефективність комбінованого саду «Грецький горіх + груша»
У цій таблиці наведені розрахунки урожайності та валового доходу комбінованого саду «Грецький горіх + груша» площею 1 га:
Економічна ефективність комбінованого саду «Грецький горіх + груша»
Дані, взяті за основу для розрахунків.
Як видно з таблиці, плодоносити горіх починає з 5-го року, і на 10-й рік урожайність складає лише 1,5 тонни. Груша на 2-й рік вегетації дає 3 тонни і з 6-го року виходить на показник 22 т/га. Точка беззбитковості такого комбінованого саду наступає на 4-й рік вегетації, практично весь дохід отримується за рахунок реалізації груші. Повна окупність проекту — з 5-го року вегетації саду (витрати на закладку комбінованого саду — близько $9 тис./1 га).
Горіховий бізнес в Україні лише починає розвиватися (в промислових масштабах). Для забезпечення відповідності обсягів виробництва горіха стандартам його споживання та задоволення зовнішнього попиту в Україні необхідно створити 25 тис. га промислових насаджень до 2025 року. Горіх — це високорентабельна довгострокова інвестиція, але потрібно враховувати, що перший невеликий урожай можна отримати лише з 5-7-річного віку (з щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад з використанням плодово-ягідних культур.
Окрім прибутковості, горіхівництво має соціально-економічний основу. Оскільки для родини це стабільний прибуток, для суспільства — додаткові робочі місця, для країни — поповнення бюджету, створення підприємств для переробки та зберігання продукції. Ґрунтово-кліматичні умови нашої країни дають можливість вирощувати екологічно чисті горіхи, ягоди та плодові культури, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується.
Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, розсадник родини Лановенко
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.