Про сумну ситуацію свідчить і державна статистика. Так, Держкомстат України наводить наступні цифри: станом на 1 червня 2017 року в Україні налічувалося 6,788 млн голів, що на 8,3%, або 563 тис. голів, менше, ніж рік тому.
Вважаю, причина такої ситуації для всіх давно очевидна: епідемія африканської чуми свиней, що вже три роки поспіль безперешкодно крокує країною, призвела, з одного боку, до прямого знищення сотень тисяч голів свиней на господарствах. А з іншого — ті свинарі, що ризикнули і залишили поголів’я, інвестувати в розширення господарства не наважуються з тієї ж таки причини — АЧС, а також через нестабільну ситуацію на валютному ринку, знищення пільгового ПДВ для тваринників, закриття експортних ринків та низку інших економічних чинників.
Як результат — маємо дефіцит пропозиції якісної вітчизняної свинини на внутрішньому ринку і пов’язане з ним зростання цін. Натомість галузь стає вразливою до низькоякісного імпортованого м’яса.
Так, ціна на свинину в Україні за цей час зросла щонайменше на 20-30%. На ключових оптових ринках вирізку вже пропонують по 90-120 грн, лопатку — по 80-95, ошийок — по 120-140.
За статистикою, найбільше скорочення поголів’я відчули деякі східні та південні регіони, такі як Харківська (33,5%), Запорізька (20,4%), Сумська (19,9%), Луганська (17,3%), Миколаївська (17%) області. На 16% скоротилася кількість свиней і на Вінниччині.
Більш-менш стабільна ситуація спостерігається в західних регіонах, де АЧС поки що немає або фіксуються лише поодинокі її випадки. Там в деяких областях поголів’я навіть зросло, наприклад, у Львівській області — на 3,7%, Закарпатській — 1,5%, Волинській — 0,2%.
Але ця незначна позитивна динаміка не має серйозного впливу на загальну ситуацію в українському свинарстві, яке скорочується вже протягом останніх трьох років: із січня 2014 р. до червня 2017 р. кількість свиней загалом зменшилася на 1134,2 тис. голів, або ж 15%.
Криза в тваринницькій галузі, безумовно, впливатиме на загальні результати аграріїв в 2017 році, прогнозований спад виробництва яких очікується на рівні 4%.
Наразі держава має вжити результативних заходів щодо посилення боротьби з АЧС, створення особливих умов для інвестицій у тваринницьку галузь. В іншому разі ми втрачатимемо не лише зовнішні, але й внутрішній ринок.
Що ж далі? Невже улюблений продукт українців незабаром стане розкішшю?
Поголів'я свиней в Україні
|
Свині |
|
тис. голів |
у % до відповідної дати 2016 р. |
|
Україна |
6788,0 |
91,7 |
Вінницька |
307,8 |
84,0 |
Волинська |
317,6 |
100,2 |
Дніпропетровська |
417,6 |
85,3 |
Донецька |
476,3 |
100,8 |
Житомирська |
143,4 |
87,1 |
Закарпатська |
350,9 |
101,5 |
Запорізька |
254,8 |
79,6 |
Івано-Франківська |
324,5 |
98,5 |
Київська |
496,9 |
97,6 |
Кіровоградська |
245,2 |
91,8 |
Луганська |
55,4 |
82,7 |
Львівська |
401,3 |
103,7 |
Миколаївська |
98,8 |
83,0 |
Одеська |
307,2 |
85,3 |
Полтавська |
367,6 |
85,1 |
Рівненська |
268,1 |
98,0 |
Сумська |
118,1 |
80,1 |
Тернопільська |
398,7 |
93,7 |
Харківська |
195,2 |
66,5 |
Херсонська |
181,5 |
86,6 |
Хмельницька |
329,9 |
98,7 |
Черкаська |
399,5 |
98,9 |
Чернівецька |
162,7 |
93,4 |
Чернігівська |
169,0 |
88,5 |
Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.