Якісна свинина вже в дефіциті. На що ж чекати далі?

30 червня 2017, 10:25 4141
Ірина Паламар

Ситуація на ринку свинини щодня стає все гіршою. І в цьому переконуються не лише пересічні українці, які протягом кількох останніх місяців спостерігали за постійним зростанням ціни на улюблений продукт, що збільшилася майже удвічі.

Про сумну ситуацію свідчить і державна статистика. Так, Держкомстат України наводить наступні цифри: станом на 1 червня 2017 року в Україні налічувалося 6,788 млн голів, що на 8,3%, або 563 тис. голів, менше, ніж рік тому.

Вважаю, причина такої ситуації для всіх давно очевидна: епідемія африканської чуми свиней, що вже три роки поспіль безперешкодно крокує країною, призвела, з одного боку, до прямого знищення сотень тисяч голів свиней на господарствах. А з іншого — ті свинарі, що ризикнули і залишили поголів’я, інвестувати в розширення господарства не наважуються з тієї ж таки причини — АЧС, а також через нестабільну ситуацію на валютному ринку, знищення пільгового ПДВ для тваринників, закриття експортних ринків та низку інших економічних чинників.

Як результат — маємо дефіцит пропозиції якісної вітчизняної свинини на внутрішньому ринку і пов’язане з ним зростання цін. Натомість галузь стає вразливою до низькоякісного імпортованого м’яса.

Так, ціна на свинину в Україні за цей час зросла щонайменше на 20-30%. На ключових оптових ринках вирізку вже пропонують по 90-120 грн, лопатку  — по 80-95, ошийок — по 120-140.

За статистикою, найбільше скорочення поголів’я відчули деякі східні та південні регіони, такі як Харківська (33,5%), Запорізька (20,4%), Сумська (19,9%), Луганська (17,3%), Миколаївська (17%) області. На 16% скоротилася кількість свиней і на Вінниччині.

Більш-менш стабільна ситуація спостерігається в західних регіонах, де АЧС поки що немає або фіксуються лише поодинокі її випадки. Там в деяких областях поголів’я навіть зросло, наприклад, у Львівській області — на 3,7%, Закарпатській — 1,5%, Волинській — 0,2%.

Але ця незначна позитивна динаміка не має серйозного впливу на загальну ситуацію в українському свинарстві, яке скорочується вже протягом останніх трьох років: із січня 2014 р. до червня 2017 р. кількість свиней загалом зменшилася на 1134,2 тис. голів, або ж 15%.

Криза в тваринницькій галузі, безумовно, впливатиме на загальні результати аграріїв в 2017 році, прогнозований спад виробництва яких очікується на рівні 4%.

Наразі держава має вжити результативних заходів щодо посилення боротьби з АЧС, створення особливих умов для інвестицій у тваринницьку галузь. В іншому разі ми втрачатимемо не лише зовнішні, але й внутрішній ринок.  

Що ж далі? Невже улюблений продукт українців незабаром стане розкішшю?

Поголів'я свиней в Україні

 

Свині

тис. голів

у % до відповідної дати 2016 р.

Україна

6788,0

91,7

Вінницька

307,8

84,0

Волинська

317,6

100,2

Дніпропетровська

417,6

85,3

Донецька

476,3

100,8

Житомирська

143,4

87,1

Закарпатська

350,9

101,5

Запорізька

254,8

79,6

Івано-Франківська

324,5

98,5

Київська

496,9

97,6

Кіровоградська

245,2

91,8

Луганська

55,4

82,7

Львівська

401,3

103,7

Миколаївська

98,8

83,0

Одеська

307,2

85,3

Полтавська

367,6

85,1

Рівненська

268,1

98,0

Сумська

118,1

80,1

Тернопільська

398,7

93,7

Харківська

195,2

66,5

Херсонська

181,5

86,6

Хмельницька

329,9

98,7

Черкаська

399,5

98,9

Чернівецька

162,7

93,4

Чернігівська

169,0

88,5


Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.