Про це розповіла президент Асоціації свинарів України Оксана Юрченко.
Вона зазначила, що станом на 3 вересня одну з найзатребуваніших позицій — лопатку — можна було придбати за: 100-110 грн у супермаркетах; 115-125 грн у м'ясних магазинчиках; 130-140 грн на базарі.
Експерт відмітила, що розрив між цінами значний, а базар торгує найдорожче через податок на додану вартість (ПДВ).
«Один із невеликих виробників, який має кілька сотень свиней та ПДВ не платить, кілька тижнів тому запитав, скільки буде тривати сприятлива ситуація на ринку. Дивний коментар, враховуючи складні економічні умови офіційного сегменту промислового свинарства: постійне здороження кормових при стабільно низьких цінах реалізації живця, а значить, робота «в мінус», на межі рентабельності чи з мінімальними заробітками, залежно від ефективності господарства», — говорить Оксана Юрченко.
Виробник пояснив, що ситуація стала значно сприятливішою впродовж серпня, коли ціна з 45-46 грн підскочила до 50-52 грн. Експерт наголосила, що цей свинар ПДВ не платить. Також треба враховувати, що реалізація свиней для «базарників» зазвичай на гривню-дві дорожча порівняно з ціною на живець з ПДВ, яку отримують промислові виробники від забійних підприємств.
«Після того як із 1 серпня ставка ПДВ при операціях із постачання свиней зросла з 14 до 20%, ціна з ПДВ, відповідно, збільшилася до 47-48 грн. Враховуючи сезонний пік — менша пропозиція, бо свині в спеку гірше ростуть, та більший попит (активний сезон барбекю) — до кінця серпня ще підросла на гривню-півтори», — уточнює Юрченко.
Виробник свинини, який ПДВ платить, зміни майже не відчув: середня ціна без ПДВ у липні 38,3 грн зросла до 39,53 грн, відповідно — на 1,23 (3,1%). А от ціна з ПДВ за рахунок змін умов оподаткування збільшилася на 8,5%: у середньому з 43,7 грн у липні до 47,4 грн у серпні. Для неплатників ПДВ, які торгують на ринках, ціна реалізації зросла ще відчутніше, пояснює експерт.
«Таким чином, зміна ставки ПДВ мала два негативних наслідки: дозволила виробникам, які ПДВ не сплачують, та нелегальному сегменту виробництва свинини збільшити доходи на 10-12%, водночас здороживши свинину для кінцевого споживача», — констатує Оксана Юрченко.
За її словами, ті, хто реалізує свинину на ринку, зазначають, що здороження відбулося на 10-20 грн залежно від позиції. Показово, що саме ринок став місцем, де свинина сьогодні найдорожча, адже саме там реалізують м'ясо свиней від населення чи підприємців, які або незареєстровані, або ПДВ не сплачують.
«Щодо різниці ціни на свинину залежно від каналів реалізації, її також можна пояснити різницею джерел закупівлі. Адже в супермаркетах, які працюють тільки з «білими» виробниками та переробниками, спостерігаємо незначне здорожчання за рахунок серпневого сезонного піку — на 0,9%: у середньому 130,1 грн/кг у серпні, проти 128,9 грн/кг у липні.
Згодом ціни на полицях зрівняються, а поки ми є свідками сум'яття, яке ініціатори законодавчих змін не прорахували», — підсумувала Оксана Юрченко.
AgroPortal.ua за матеріалами Асоціації свинарів України