Хто звільняється від сплати земельного податку у 2023 році?

31 травня 2023, 07:01 9426
Світлана Тетеря

Хто з агровиробників зможе розраховувати на звільнення від сплати земельного податку цього року.

Приписами п.п. 283.1.1 та 283.1.5 п. 283.1 ст. 283 Податкового кодексу України (далі — «ПК України») визначено, що земельний податок не сплачується на постійній основі, зокрема, щодо таких видів земельних ділянок: 

  • сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов'язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;
  • земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень. 

Тобто у власників та користувачів таких земельних ділянок немає обов'язку сплачувати земельний податок.

Також 11.04.2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України №3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», що набрав чинності 06.05.2023 року. 

Цим законом доповнено визначений у ст. 283 ПК України перелік земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню земельним податком. У зв'язку з великим обсягом інформації ми підготували зручну таблицю, в якій можна простежити всі внесені вказаним законом зміни щодо звільнення від сплати земельного податку. 

Також не нараховується та не сплачується земельний податок за земельні ділянки державної та комунальної власності, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, що визначені Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції №309 від 22.12.2022 року: 

  • за 2022 рік — у частині земельних ділянок (часток/паїв), що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб;
  • з 01.03.2022 року до 31.12.2022 року — у частині земельних ділянок (часток/паїв), що перебувають у власності чи користуванні юридичних осіб та ФОП.

При цьому, якщо платник податку вже задекларував за 2022 та/або 2023 роки податкові зобов'язання зі сплати земельного податку, то він має право відкоригувати нараховані податкові зобов'язання за період березень 2022 грудень 2023 року шляхом подання уточнюючих податкових декларацій. 

Водночас, якщо платник податку вже отримав за 2022 або 2023 рік податкове повідомлення-рішення за земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню відповідно до цих нововведень, то останні підлягають скасуванню (відкликанню), а грошові зобов'язання та податковий борг анулюванню.

У тому разі, якщо платник податку вже сплатив відповідне податкове зобов'язання, то ці кошти підлягають зарахуванню виключно в рахунок майбутніх платежів за земельний податок, окрім тих випадків, коли у платника наявний податковий борг, тоді ця сума зарахується в рахунок його погашення. 

Світлана Тетеря, радник, керівник практики аграрного та земельного права в EVERLEGAL

Карина Сагайдак, молодший юрист EVERLEGAL

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.