Головна умова розвитку агрокомпанії — баланс урожайності і прибутку

21 лютого 2018, 14:00 1810

Щоб бути успішним господарством, самих лише передових технологій недостатньо. Слід ефективно їх застосовувати, мати команду однодумців, постійно вчитися і прораховувати економічну ситуацію на два кроки вперед.

Таку думку висловив співвласник ДП «Зернятко» Сергій В´ялий.

За його словами, успіх агрокомпанії включає багато складових.

«Потрібно постійно вчитися, бо зміни відбуваються швидко і в технологіях, і в рослинах, і в кліматі, техніці тощо. Без працелюбства теж нічого не буде. Треба створити команду людей, які будуть сфокусовані на отриманні результату», — сказав В´ялий.

Крім того, за його словами, важливими є рентабельність виробництва та урожайність.

«Потрібен баланс. Урожайність заради врожайності, коли на виході ти нічого не заробляєш, — це не наш шлях. Я не заперечую, що всі люблять нашу землю, але всі працюють задля прибутку. І це нормально, бо без прибутку та інвестицій неможливий подальший розвиток. Наше завдання — отримати максимальний урожай та одночасно якнайбільший прибуток із гектара», — пояснив В«ялий.

Якщо для того, щоб підняти врожайність на 10 ц/га, треба суттєво збільшити затрати, то, можливо, не варто цього робити, бо прибуток отримаєш менший, зазначив аграрій. А за несприятливих погодних умов і високих затрат можна взагалі опинитися в мінусі.

Він зазначив, що рівень урожайності сільськогосподарських культур визначають ґрунтово?кліматичні, погодні умови, а також рівень агротехнологій.  Якщо на погодні умови господарства вплинути не можуть, то на агротехнології необхідно витратити відповідні ресурси.

«Інакше кажучи, щоб менше залежати від погодних умов, всі технологічні операції слід виконувати вчасно і швидко реагувати на проблеми, що виникають. У нас взагалі планування і розробка технології вирощування йде від конкретного поля — залежно від типу ґрунту, ступеня забур«яненості та видів бур«янів, попередників тощо. Це достатньо трудомістка робота, але дозволяє отримати максимальний результат на кожному полі», — пояснив В«ялий.

Він також додав, що «Зернятко» потроху практикує елементи точного землеробства: всі технологічні операції проводить за допомогою GPS?навігації, моніторить посіви за допомогою безпілотників, є учасником програми «МетеоЗахисту» компанії «Сингента».


AgroPortal.ua за матеріалами «Майстерня аграрія»