Форум розбудови України в Лугано залишив більше запитань, ніж відповідей

08 липня 2022, 06:08 2289
Роман Шеремета

Конференція в Лугано закінчилась. Загалом це був правильний крок. План розбудови України потрібен вже. Розповім про позитиви та негативи конференції.

З позитиву:

  1. Український уряд презентував своє бачення розбудови України.
  2. Усі погодилися, що план розбудови потрібно впроваджувати вже сьогодні (принаймі першу його фазу).
  3. Усі погодилися, що план розбудови повинен походити від України. 
  4. Багато країн уже заявило які саме українські області та міста вони беруть будуть відбудовувати.
  5. Багато країн пообіцяли досить велику фінансову допомогу. Приємно здивувала відносно невелика Норвегія — 1 мільярд доларів.
  6. Ну і звісно, ввесь світ ще раз одноголосно заявив, що вони підтримують Україну та, що Росія — це зло.

Про негативи:

  1. Хоч український уряд презентував своє бачення розбудови України, конкретики було мало. А аналітики — ще менше.
  2. Хоч усі погодилися, щодо плану та основних принципів, координації між різними партнерами — намає. У різних стейкхолдерів є різні бачення та механізми імплементації плану. Тому тут виникає дуже важливе запитання: хто очолить координацію між різними країнами, донорами та інвесторами?
  3. Хоча більшість країн пообіцяли досить велику фінансову допомогу, є кораїни за які просто встидно. Наприклад — Автрія, яка заявила, що їхня основна допомога полягає в тому, що вони не блокують постачання зборої Україні від інших країн. З такими «друзями» і ворогів не потрібно. 
  4. На жаль, було дуже слабке представництво США. США є головним постачальником зброї та фінансової допомоги Україні. Я впевнений, що посольство України в США могло б посприяти тому, щоб привезти потужну делегацію США в Лугано. Тут вина Українського уряду та тих хто безпосередньо займався програмою.
  5. Ідея прямого залучення різних країн та міст для відбудови конкретних регіонів та міст України — дуже хороша. Ми з Ukrainian American House працюємо в такому форматі уже декілька років. Проте дивує, що взагалі не було сказано за якими принципами це все буде відбуватися. Деякі голови ОДА особисто написали мені в Лугано запитуючи чому за їх регіон буде відповідати та чи інша країна. У мене немає відповіді.
  6. Щодо програми у мене теж дуже багато зауважень. Майже взагалі не говорили про освіту. А як ми плануємо розбудовувати країну без інженерів, механіків, електриків, проектантів, програмних менеджерів, тощо? Хто буде готувати людський капітал для розбудови країни? Я розумію що екологія важлива — але як можна було опустити освіту без якої ми не зможемо втілити план розбудови в життя?!
  7. Ще один прокол програми в тому, що взагалі не говорили про озброєння України. Я розумію, що план розбудови — важливий, але не може бути повної розбудови без перемоги, без закритого неба, без ПВО. Це повинно лунати на кожній конференції, в кожній офіційній промові. Нам потрібна важка зброя вже!
  8. Ну і на кінець, взагалі не зрозумілим є механізм імпрлементації плану. Хто буде контролювати розподілом коштів? Як буде працювати підзвітність? Чи для цього будуть створені секторальні фонди, які будуть контролювати міжнародні експерти? Чи це буде відбуватися на рівні регіонів з врахуванням реформи децентралізації?

Як я вже сказав спочатку: форум розбудови України який пройшов в Лугано — це правильний крок. Але цей форум залишив більше запитань, ніж відповідей.

Роман Шеремета, ректор Американського університету в Києві та професор економіки університету Кейс Вестерн Резерв (США) 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.