За даними Державної служби статистики, на кінець 2016 року кількість діючих фермерських господарств становила 33 682 од., площа с/г угідь у їхньому користуванні — 4437,9 тис. га, або 22,3% від загального землекористування с/г підприємствами. В середньому на одне фермерське господарство припадає 131,7 га сільськогосподарських угідь.
Для довідки: за даними Держстату про кількість юридичних осіб за організаційними формами, станом на 1 липня 2017 року фермерських господарств налічується 44 704 одиниці. Для уникнення складнощів будемо використовувати сільськогосподарську статистику.
За період з 1 січня по 1 липня 2015 року кількість фермерських господарств зменшилася на 8%, або на майже на 4 тисячі. Можливо, це було пов’язано з введенням з 1 липня 2015 року «стартових» або «вихідних» умов системи електронного адміністрування ПДВ.
Із загальної кількості фермерських господарств понад 80% мають в обробітку земельні ділянки площею до 500 гектарів, понад 5 тис. одиниць — господарства, що звітували про відсутність сільськогосподарських угідь.
Таким чином, переважна більшість фермерських господарств має в обробітку невеликі площі земель, які можуть оброблятися за участю виключно членів сім’ї фермерського господарства.
Проте у порівнянні з сільськогосподарськими підприємствами, де у 2014 році на 1000 га припадало 25 працівників, фермерські господарства мали лише 20 працівників.
Розрахунок кількості працівників на 1000 га (у 2010 та 2014 рр.)
2010 р. |
2014 р. |
|
У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ |
||
Середня кількість працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві, тис. осіб |
492,9 |
408,6 |
Площа сільськогосподарських угідь — усього, тис. га |
16859 |
16302 |
Кількість працівників на 1000 га, осіб |
29,2 |
25,1 |
У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ |
||
Середня кількість працівників, зайнятих |
97,4 |
94,8 |
Площа сільськогосподарських угідь — усього, тис. га |
4200 |
4708 |
Кількість працівників на 1000 га, осіб |
23,2 |
20,1 |
У УСІХ ВИДАХ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВ |
||
Середня кількість працівників, зайнятих |
590,3 |
503,4 |
Площа сільськогосподарських угідь — всього, тис. га |
21059 |
21010 |
Кількість працівників на 1000 га, осіб |
28,0 |
24,0 |
За даними Держстату
У загальній структурі виробництва валової продукції сільського господарства частка фермерських господарств залишається незначною — на рівні 6-8% на рік. При цьому основний обсяг власної сільськогосподарської продукції фермерськими господарствами генерується в галузі рослинництва — понад 90%.
Динаміка посівних площ окремих с/г культур у фермерських господарствах та господарствах населення, тис. га
2000 |
2005 |
2010 |
2015 |
2016 |
Частка у 2016 р.,% |
|
ФЕРМЕРСЬКІ ГОСПОДАРСТВА |
||||||
Культури сільськогосподарські |
1485 |
2940 |
3707 |
3995 |
4099 |
100% |
Культури зернові та зернобобові |
876 |
1915 |
2249 |
2310 |
2281 |
56% |
Буряк цукровий фабричний |
47 |
62 |
48 |
15 |
20 |
0% |
Культури олійні |
372 |
792 |
1270 |
1566 |
1696 |
41% |
у т. ч. соняшник |
355 |
675 |
907 |
1027 |
1244 |
30% |
Картопля |
4,5 |
5,8 |
10,2 |
7,7 |
6,5 |
0% |
Культури овочеві відкритого ґрунту |
13,6 |
12,2 |
14,1 |
9,2 |
10 |
0% |
ГОСПОДАРСТВА НАСЕЛЕННЯ |
||||||
Культури сільськогосподарські |
4810 |
7628 |
7956 |
8195 |
8220 |
100% |
Культури зернові та зернобобові |
1671 |
3497 |
3810 |
4019 |
3940 |
48% |
Буряк цукровий фабричний |
69 |
148 |
42 |
24 |
21 |
0% |
Культури олійні |
275 |
832 |
1005 |
1189 |
1277 |
16% |
у т. ч. соняшник |
272 |
790 |
905 |
1012 |
1105 |
13% |
Картопля |
1602 |
1497 |
1380 |
1268,2 |
1289,8 |
16% |
Культури овочеві відкритого ґрунту |
403,9 |
410,4 |
413,5 |
405 |
406,3 |
5% |
СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВА |
||||||
Культури сільськогосподарські |
22363 |
18416 |
18996 |
18706 |
18806 |
100% |
Культури зернові та зернобобові |
11975 |
11508 |
11280 |
10719 |
10462 |
56% |
Буряк цукровий фабричний |
786 |
504 |
459 |
214 |
272 |
1% |
Культури олійні |
2982 |
3697 |
5740 |
6885 |
7246 |
39% |
у т. ч. соняшник |
2671 |
2953 |
3667 |
4093 |
4968 |
26% |
Картопля |
27 |
17 |
29 |
23 |
22 |
0% |
Культури овочеві відкритого ґрунту |
134 |
54 |
48 |
35 |
35 |
0% |
За даними Держстату
Дані про структуру площ під сільськогосподарськими культурами демонструють надання переваги усіма категоріями господарств високорентабельним культурам, на відміну міфу про значну частку «неіндустріалізованого» типу виробництва у фермерів та в особистих селянських господарствах (ОСГ). Крім того, фермери мають найбільшу питому вагу за посівами олійних культур, зокрема соняшнику.
Останнім часом темпи технічного оснащення фермерських господарств перевищують темпи технічного оновлення усіх сільгосппідприємств. Зокрема, фермери віддають перевагу більш потужній техніці.
Загальна кількість вказаної техніки у сільськогосподарських підприємствах за період 2013-2016 рр. зменшилася на 9%. Причому, її чисельність у фермерських господарствах збільшилася, зокрема за рахунок тракторів великої потужності, кількість яких зросла від 10 до 15%.
Кількість зернозбиральних комбайнів та тракторів (у розрізі потужностей) у сільгосппідприємствах, шт. на кінець року
С/г підприємства |
||||||
у т. ч. фермери |
||||||
2013 |
2016 |
2016/2013,% |
2013 |
2016 |
2016/2013, % |
|
З/з комбайни |
30 061 |
27 366 |
91% |
8572 |
9164 |
107% |
Трактори, усього |
146 004 |
132 686 |
91% |
35 019 |
36 240 |
103% |
Менш ніж 40 кВт1 |
8587 |
6817 |
79% |
1603 |
1555 |
97% |
40-60 кВт |
50 746 |
41 303 |
81% |
12 559 |
11 258 |
90% |
60-100 кВт |
45 420 |
44 250 |
97% |
12 583 |
13 888 |
110% |
Більш ніж 100 кВт |
41 251 |
40 316 |
98% |
8274 |
9539 |
115% |
За даними Держстату
1 1 кВт дорівнює 1,36 кінської сили
Виробництво м’яса фермерськими господарствами у 2016 році становило 56,3 тис. тонн, що займає 2,4% у структурі виробництва м’яса, молока — 183,6 тис. тонн (1,8%), яєць — 95,3 млн штук (0,6%), вовни — 55 тонн (2,6%), меду — 124 тонни (0,2%).
Усього фермерських господарств, які реалізовують на забій сільськогосподарські тварини, нараховується 934 одиниці, які займаються виробництвом молока — 673 одиниці, яєць — 65 одиниць.
У фермерських господарствах на початок 2017 року нараховувалося: великої рогатої худоби — 105,7 тис. голів, що займає 2,9% у структурі чисельності поголів’я в країні, корів — 39,9 тис. голів (1,9%), свиней — 273,0 тис. голів (4,1%), овець та кіз — 40,1 тис. голів (3,4%), коней — 1,5 тис. голів (0,5%), птиці — 2,1 млн голів (1,0%), бджолосімей — 5,3 тисяч (0,2%).
За даними Держстату, у 2016 році рівень рентабельності фермерських господарств майже по усіх видах сільськогосподарської продукції перевищував середній на сільгосппідприємствах.
Рівень рентабельності окремих видів с/г продукції у 2016 році
Усього с/г підприємства |
у т.ч. фермери |
|
Зернові та зернобобові |
37,8% |
38,0% |
Насіння соняшнику |
61,9% |
64,4% |
Цукровий буряк |
24,6% |
32,7% |
Овочі |
15,3% |
21,2% |
ВРХ |
-23,2% |
-0,1% |
Свині |
-4,1% |
-1,2% |
Птиця |
3,4% |
2,3% |
Молоко |
18,6% |
23,3% |
За даними Держстату
Отже, на сьогоднішній день фермерські господарства — це звичайні сільськогосподарські підприємства, які орієнтуються на отримання максимального прибутку шляхом підвищення ефективності своєї діяльності, у тому числі за рахунок підвищення власного технологічного рівня, який, на жаль, сприяє вивільненню працівників.
Також слід враховувати суттєву відмінність між фермерськими господарствами, які є юридичними особами та платниками податків, і ОСГ, які такими особами не є. Хоча саме ОСГ є основними виробниками трудомісткої продукції: картоплі, овочів, молока, м’яса. Їх налічується 4,1 млн, і обробляють вони 6,3 млн га земель, або 1,54 га на одне ОСГ, у тому числі 2,6 млн га — для особистого селянського господарства, 2,8 млн га — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Більш детально у наступному блозі.
Олександр Ярославський, експерт Громадської ради при Мінагропроді
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.