Фермерство та садівництво в топі професій, якими готові зайнятися офісні працівники

28 вересня 2022, 07:46 3023
Кадровий портал grc.ua

Українські пошукачі наразі стикаються з традиційними для кризи на ринку праці явищами — дефіцит вакансій, висока конкуренція, завищені вимоги роботодавців до кандидатів, зниження зарплат і збільшення строків пошуку роботи. У деяких професійних сферах кількість вакансій залишається критично низькою від початку війни.

З найбільшими проблемами працевлаштування через дефіцит пропозицій роботи стикаються державні службовці, юристи, науковці та освітяни, представники автомобільного бізнесу, страхувальники, домашній персонал, працівники сфери видобутку сировини та інші. 

Від початку війни більше 40% українців втратило роботу або через припинення діяльності їхньої компанії, або через переїзд, або через скорочення їхньої посади. Ще 22,5% працюють, але отримують неповну заробітну плату. Отже питання пошуку роботи для переважної більшості стоїть доволі гостро. Як показало дослідження кадрового порталу grc.ua, більшість українських спеціалістів, не знаходячи роботу в своїй сфері, або вже здобувають нову професію, або планують це зробити найближчим часом. Третина опитаних готова перейти у робітничу професію, аби мати роботу й отримувати зарплату. Ще чверть спеціалістів готова працювати «руками» в якості підробітку. 

Останнє дослідження показало, що сьогодні готові перепрофілюватися більше половини (51%) українських спеціалістів, аби мати роботу та отримувати зарплату. Вже здобувають нову професію 9,4% опитаних. Кожен десятий має намір здобути ту професію, про яку давно мріяв, але продовжував працювати за іншим профілем заради зарплати. Менше третини опитаних (29%) не планує перекваліфікацію найближчим часом. 

Серед найбільш прийнятних професій для зміни офісної спеціальності на роботу «руками» українці назвали комплектувальника, водія, фермера, садівника, городника, а також кухаря та спеціаліста бьюті-сфери.

Рейтинг привабливих робітничих професій дещо змінився за останні кілька років, адже під час кризи 2014/2015 рр. найбільш привабливими з можливих видів ручної роботи для українських спеціалістів були фермерство, садівництво і городництво. На другому місці була професія кухаря, на третьому — пекаря або кондитера. Замикали п'ятірку робітничих спеціальностей комплектувальник та швачка.

Дані отримані у результаті дослідження, проведеного кадровим порталом grc.ua у серпні-вересні 2022 року. В опитуванні взяли участь 2600 українців, працівників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.