Чому в Україні досі виникають спалахи сальмонельозу та як цьому запобігти

23 лютого 2023, 10:30 2624
Дмитро Кирилюк

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожен рік у світі захворює на сальмонельоз більше 93 мільйонів людей, при цьому, понад 150 тисяч випадків закінчуються летальними наслідками. У 2020 році в Україні зафіксовано 16 спалахів сальмонельозу із показником захворюваності 19,26 випадків на 100 тисяч населення. Це вище ніж середній глобальний показник у 8,3 випадки на 100 тисяч населення, про який повідомляє Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) у 2020 році.

Чи можна убезпечитись від сальмонельозу?

Водночас світовий досвід вакцинації птиці проти сальмонельозу показує, що це ефективний спосіб мінімізувати ризик зараження тварин і людей. Так, деякі країни, такі як США, Великобританія, Японія, Німеччина, Австралія, Ізраїль, тощо, використовують вакцини проти сальмонельозу для запобігання хвороби у птиці та зменшення ризику зараження людей.

У країнах, де вакцинація проти сальмонельозу птахів є обов'язковою, спостерігається зниження кількості випадків захворювання і людей на сальмонельоз. Наприклад, в Ізраїлі, де вакцинація птиці проти сальмонельозу обов'язкова, кількість випадків сальмонельозу у людей знизилася на 80%.

Великобританія є однією з країн, які давно застосовують вакцинацію птиці проти сальмонельозу. Вакцинація була введена в 1998 році відповідно до вимог Європейського Союзу. Основна мета вакцинації полягала в тому, щоб зменшити ризик зараження людей сальмонельозом через споживання продуктів тваринного походження, зокрема яєць та м'яса курей. Вакцинація дала значний ефект у Великобританії. За даними Food Standards Agency, з 2008 по 2018 рік кількість випадків сальмонельозу, пов'язаних з птахами, зменшилася на 86%. Це свідчить про ефективність вакцинації та її важливість для забезпечення безпечної продукції птахівництва.

Застосування вакцинації проти сальмонельозу також дало позитивний вплив на галузь птахівництва. Вона дозволила підвищити рівень довіри споживачів до тваринною продукції, що позитивно вплинуло на продажі та розвиток галузі. Крім того, вакцинація дозволила знизити втрати птахів на господарствах та зменшити витрати на лікування та інші заходи боротьби з сальмонельозом.

Якою ж є ситуація в Україні?

В Україні сальмонельоз птиці є однією з найбільш поширених інфекційних хвороб. За даними Держпродспоживслужби України, в 2020 році було зареєстровано 252 спалахи сальмонельозу птиці, що становить понад 80% від загальної кількості інфекційних захворювань у тваринництві. 

Одним із шляхів покращення ситуації є збільшення уваги до вакцинації птиці від сальмонельозу в господарствах. Крім того, важливо регулярно проводити обстеження птиці на наявність інфекції та дотримуватися санітарних норм у господарствах. Більше того, забезпечувати якість та безпеку продуктів харчування, зокрема здійснювати контроль за їх якістю та відповідністю стандартам безпеки.

Вакцинація — вирішення ситуації 

Один з важливих інструментів захисту від сальмонельозу — це вакцинація живими вакцинами. Вакцини допомагають збільшити відповідь імунної системи птахів на інфекцію сальмонелою, знижуючи при цьому ризик зараження. Крім того, застосування вакцин може зменшити використання антибіотиків у птиці, що важливо для боротьби з антибіотикорезистентністю.

Однак, варто зазначити, що в Україні вакцинація птиці для профілактики сальмонельозу є забороненою. Тож у разі виявлення збудника сальмонели на птахофабриці чинне законодавство передбачає повне знищення всього поголів’я птиці. Варто зазначити, що птахівництво України є промислово розвиненим і в одному пташнику може утримуватись 50-200 тисяч поголів’я птиці. Відповідно, можна лише уявити, які збитки несе господарство. Хоча ж є більш гуманні варіанти — вакцинація.

Як можна заразитись на сальмонельоз?

Здебільшого, сальмонельоз переносять перелітні та дикі птахи. Тож домашню птицю треба вакцинувати, щоб її імунна система була захищена від того, що, умовно, ворона залетить на територію птахофабрики. У минулому Європа на початку також не запроваджувала вакцинацію, але коли люди почали хворіти на сальмонельоз – були вимушені запроваджувати вакцинацію птиці, щоб зберегти бізнес птахівництва, зберегти здоров’я людей. До людей інфекція може переноситися через продукти – яйця, м'ясо та інші продукти. 

Комітет виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації неодноразово звертався до Держпродспоживслужби та Міністерства аграрної політики з проханням врегулювати дану ситуацію — дозволити вакцинацію від сальмонельозу (шляхом внесення змін до інструкції щодо профілактики сальмонельозу птиці та приведення її у відповідність до європейських правил). Зі свого боку бізнес також забезпечував візити міжнародних експертів галузі птахівництва для надання консультацій щодо побудови систем запобігання поширенню сальмонельозу в господарствах, а також надавав зразки тестових систем для державних лабораторій. На жаль, ситуація за останні 5 років не змінилась. 

Останнім часом в медіа почали з’являтись новини про захворювання людей на сальмонельоз. Тож дуже сподіваюсь, що увагу до вирішення цього питання буде привернуто, питання вакцинації від сальмонельозу все ж вирішено, що дозволить забезпечити українців безпечною харчовою продукцією.

Дмитро Кирилюк, менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.