Біоетанольна індустрія: яке місце посідає Україна

24 грудня 2021, 07:42 584
Ольга Кулакова

У грудні 2015 р. з метою боротьби зі зміною клімату та його негативними наслідками 197 країн світу ухвалили Паризьку угоду, яка спрямована на суттєве скорочення глобальних викидів парникових газів та обмеження підвищення глобальної температури у цьому столітті до 2°С за одночасного пошуку коштів для ще більшого обмеження цього підвищення до 1,5°С.

Наразі до Паризької угоди приєдналися 192 країни світу, включаючи Україну. 50 країн-учасниць Паризької угоди взяли на себе зобов'язання використати біопаливо, таке як етанол, для скорочення викидів у транспортному секторі. Розуміння того, як етанол може бути успішно використаний в усіх транспортних засобах, що знаходяться нині в експлуатації, має першорядне значення.

Важливості відновлюваної економіки для України

  1. Інвестиції в економіку. Переваги стратегічних інвестицій у відновлювану економіку, що забезпечується сільськогосподарською Україною: зростання галузі вплине на національну економіку (експерти оцінюють пряму економіку продуктів та послуг на основі біоматеріалів та процесів на рівні $4 трлн у всьому світі протягом наступних 10 років).
  2. Енергетична безпека. Зростання відновлюваної економіки допоможе забезпечити енергетичне майбутнє України, зменшуючи залежність від імпорту нафти та найкраще використовуючи внутрішні ресурси.
  3. Економічний фактор. Відновлювані види палива, такі як етанол, залишаються єдиним найбільш доступним та поширеним джерелом низьковуглецевого моторного палива на планеті. У більшості країн світу біоетанол уже давно є економічним фактором для сільських громад.
  4. Скорочення викидів парникових газів. Загальнонаціональний перехід на паливо із включеннями біоетанолу призведе до значного скорочення викидів парникових газів.
  5. Політичні сигнали. Біопаливо стало частиною транспортного комплексу, і точне вуглецеве моделювання етанолу, інновації у галузі сталого сільського господарства надають виробникам сильні політичні сигнали для виходу на нові ринки.
  6. Нові робочі місця. Перехід на біоетанольне паливо допоможе створити нові додаткові робочі місця та заощадити споживачам щорічні витрати на паливо.

Галузі потрібна певність та сигнали від уряду, зокрема суворі правила гри на ринку паливного біоетанолу. Законодавча влада України має робити все можливе, щоб допомогти аграрному сектору економіки України процвітати, та бути обережною у вжитті заходів, які можуть створити більше проблем, ніж можливостей. Сьогодні ж українські виробники паливного етанолу перебувають під адміністративним тиском, а тому інвестори не наважуються вкладати гроші у біоетанольну галузь.

Наприклад, США, де були створені умови для розвитку біоетанольного бізнесу, всього за 15 років змогли збільшити виробництво етилового спирту з 13,8 млрд л у 2005 р. до 56,2 млрд л у 2020 р. (+382%, тобто в середньому 25,5% на рік). І це не зупинка. Наразі штат Айова докладає зусиль щодо виділення майже $1 млрд на фінансування інфраструктури біопалива в межах очікуваного закону щодо підвищення ефективності будівництва. $1 млрд стане найбільшою інвестицією в інфраструктуру вищої якості, що дасть індустрії етанолу можливість працювати з роздрібними партнерами для прискорення виходу на ринок E15.

Українські нафтопереробні компанії, послідовні противники біоетанольної квоти, аргументують свої заперечення цілою низкою причин: починаючи від негативних ефектів спільного використання бензину та спирту для двигунів автомобілів, дорожнечі біоетанолу і закінчуючи невідповідністю законопроєкту про біопаливо, що просувається, європейському законодавству. У найбільшій нафтопереробній компанії країни «Укртатнафта» вже зараз обмежують використання сільгоспкультур для виробництва палива.

Ольга Кулакова, СЕО компанії AgroInsightex

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.