Станом на весну 2025 року спостерігається тенденція до зменшення площ посівів сої в структурі господарств України. Основна причина — зменшення маржинальності вирощування цієї культури в 2024 році та загроза розповсюдження склеротиніозу.
Водночас очікуване скорочення посівних площ може підвищити ціну на врожай сої 2025, що робить її вирощування більш привабливим для господарств, готових інвестувати у інтенсивні технології. Одним із ключових елементів успішного вирощування сої залишається інокуляція — процес обробки насіння колонієутворюючими бактеріями, які фіксують атмосферний азот і можуть забезпечити рослину до 80-90% від потреби в цьому елементі на плановий врожай.
Про важливість інокуляції, її вплив на врожайність та економіку господарств ми поспілкувалися з Григорієм Кобзарем, продакт-менеджером компанії Vitagro Partner — українського виробника засобів захисту рослин, мікродобрив та рідких комплексних добрив.
Григорій Кобзар: Дійсно, багато аграріїв переглядають свої посівні площі, зважаючи на зміну рентабельності. Основні фактори — ціна на кукурудзу та витрати на вирощування сої. У той же час, скорочення посівів може призвести до певного дефіциту та, відповідно, до зростання ціни на культуру. Тому господарства, які не відходять від сої — мають можливість отримати гарний прибуток за умови дотримання агротехнології.
Григорій Кобзар: Інокуляція — це одна з базових операцій, яка дозволяє значно знизити витрати на мінеральні добрива. Спеціальні бактерії, що застосовуються при обробці насіння, сприяють утворенню бульбочок на корінні сої. У цих бульбочках мікроорганізми фіксують азот із повітря і переводять його в доступну для сої форму. Для отримання врожайності сої на рівні 3 т/га треба близько 250 кг азоту в діючій речовині, і зрозуміло, що внесенням азотних добрив цю потребу не закрити. Щонайменше — економічно не доцільно.
Григорій Кобзар: Насамперед, це підвищення врожайності та вмісту білку, що важливо для переробників. Дослідження і практика показують, що інокуляція може забезпечити додатковий приріст урожаю від 10% до 25%, залежно від умов вирощування. Бувають випадки на «бідних» полях, коли інокульована соя дає і до 50% кращу врожайність. Також, варто не забувати, що саме нітрогеназа є тим ферментом, що акумулює азот з повітря, і на бульбочках центрального кореня концентрація нітрогенази в 12 разів вища від бульбочок на бічних корінцях, які часто заселені «аборигенною» мікрофлорою. Тому інокуляція рекомендована навіть на тих полях, де був інокулянт минулого року.
Григорій Кобзар: Так, і дуже суттєва. По-перше, важливо звертати увагу на штам бактерій, які використовуються в інокулянті. Вони мають бути адаптовані до умов розвитку в конкретному регіоні та потребують випробувань на наших грунтах. По-друге, велике значення має концентрація бактерій на насінині та їх життєздатність. Якщо господарство користується інокулянтом на основі торфу, то важливо на насінині мати близько 2 мільйонів бактерій в день посіву. Така кількість — буде запорукою інокуляції, навіть при пізніх сходах і посушливих умовах. Рідкі інокулянти наносять завчасно до посіву, і сукупний вплив факторів може суттєво знизити життєздатність бактерій, тому варто наносити їх більшу кількість, особливо при тривалому часі зберігання насіння.
Григорій Кобзар: Вартість біопрепаратів може змінюватися залежно від логістики та виробничих витрат виробника, але навіть за умов зростання ціни їх використання залишається економічно виправданим. Адже інокуляція дозволяє зменшити витрати на добрива, а при нинішній тенденції на ринку сої — ще й отримати більший прибуток за рахунок зростання ціни на врожай.
Григорій Кобзар: Головне — використовувати якісні та перевірені препарати, дотримуватися кількості бактерій на насінині та технології обробки насіння. Якщо всі ці фактори враховані — аграрії отримають максимальну віддачу від інокуляції і підвищать рентабельність вирощування сої.
Для довідки: Vitagro Partner — компанія, що консолідує активи групи VITAGRO з виробництва засобів захисту рослин, мікродобрив, рідких комплексних добрив та насіннєвого матеріалу. У 2023 році компанія ввела в експлуатацію сучасний завод у Хмельницькій області, витративши на будівництво близько 8 мільйонів доларів. У найближчі 2 роки група має намір інвестувати в нього ще біля 2 мільйонів доларів.
VITAGRO — одна з найбільших промислових груп України з активами в аграрній, енергетичній, переробній, будівельній та хімічній галузях. Заснована та веде свою діяльність з 1998 року. Група має у власності підприємства у Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Київській областях. Обробляє близько 90 тис. га. землі, а також займається тваринництвом, садівництвом, відновлюваною енергетикою, виробництвом добрив та комбікормів, а також будівництвом та виробництвом будівельних матеріалів. Вже під час повномасштабного вторгнення група побудувала і запустила 5 переробних підприємств. Головний офіс VITAGRO знаходиться у місті Хмельницький.
Світлана Яценко, AgroPortal.ua