Професійні сомельє поділили аромати на групи, і сьогодні ми даємо вам шпаргалку з найпоширенішими з них. Підглядаючи в неї, вам буде набагато простіше визначитися, який саме аромат ви відчуваєте у вині.
Фруктові аромати (їх так багато, що тут є свої підгрупи):
- цитрусові: лимон, лайм, грейпфрут, апельсин, мандарин;
- червоні ягоди: вишня, полуниця, малина, червона смородина, суниця;
- чорні ягоди: чорна смородина, чорна черешня, ожина, чорниця, інжир;
- тропічні фрукти: лічі, манго, ананас, банан, маракуйя, папайя, гранат;
- білі та жовті фрукти: диня, персик, груша, абрикос, слива, айва, яблуко;
- сухофрукти і горіхи: чорнослив, родзинки, мигдаль, волоський горіх, фінік, кеш’ю, фісташки;
- зацукровані фрукти: варення, джем, компот, фруктове пюре.
Квіткові аромати: акація, троянда, ромашка, фіалка, бузок, жимолость, ірис, жасмин.
Аромати кондитерських виробів: ваніль, випічка, печиво, хліб.
Молочні аромати: вершкове масло, сметана, вершки, йогурт.
Аромати солодощів: цукерки, мед, марципан.
Деревні аромати: дуб, кедр, сосна, хвоя та інші.
Аромати рослин: сіно, м'ята, лаванда, бузина, евкаліпт, чай, тютюн, перець, меліса.
Аромати спецій: кориця, чорний і червоний перець, гвоздика, імбир, мускатний горіх, розмарин, чебрець, коріандр.
Аромати смаженого: кава, смола, тост, пахощі, какао.
Лісові аромати: гриби, листя, мох, земля, трюфель.
Тваринні аромати: шкіра, дичина, хутро, мускус.
Мінеральні аромати: крейда, йод, порох, кремінь, галька.
Запахи зіпсованого вина: мокрий картон, пробка, стайня, ганчірка для підлоги, оцет, гниль, гараж, цвіль, цибуля.
Коли наступного разу будете пити вино, спробуйте розпізнати, які групи ароматів, і що саме ви відчуваєте у вині. Запропонуйте пограти в цю гру тим, хто буде поруч, і ви зрозумієте, наскільки по-різному ми відчуваємо одні й ті ж самі аромати.
AgroPortal.ua за матеріалами UWINES