Виробництво бобових у світі зростає, принаймні їх вирощування збільшується в країнах, де ці культури є традиційними у національних стравах. На державному рівні намагаються підтримувати одночасно два напрямки, як збільшення виробництва, так і споживання, запроваджуючи різні програми фінансування як для виробників, так і для споживачів.
Про світові тенденції експерти найбільших ринків зі споживання бобових розповіли під час Agro&Food Security Forum 2024.
Індія: одночасна підтримка фермерів і споживачів
Навіть за значного зростання виробництва бобових Індія імпортує 15% свого попиту. Найбільше завозять сочевиці, гороху, при цьому основними постачальниками цієї продукції є Канада, Австралія, М'янма та Африка.
Індія нарощує виробництво гороху і сьогодні виробляє 13,5 млн т. Було імпортовано 2,4 млн т жовтого гороху, основними експортерами стали Канада та росія.
Як розповів генеральний директор AgPulse Analitica (Індія) Гуарав Джайн, у 2024 році загалом Індія закупила 16 видів товарів. Цікавими позиціями для країни серед бобових, за словами експерта, лишаються горох, чорна квасоля та червона сочевиця.
«NAFED впроваджує схему цінової підтримки та управління Фондом стабілізації цін уряду Індії, надає підтримку фермерам у закупівлях за мінімальними цінами підтримки, якщо ціни на олійні та бобові культури нижчі за МЦП», — зазначає Суніл Кумар Сінгх.
Індія взяла за основу стратегію — вирощувати більше та їсти більше бобових. Для цього у країні діють різноманітні програми соціального забезпечення від уряду, які включають бобові як основний продукт. Експерти зазначають, що споживання на душу населення зростає, проте досі набагато менше оптимального рівня.
Туреччина: хаб для переробки та подальшого реекспорту
Туреччина переробляє бобові з багатьох країн, зокрема з України, тобто є виробником і водночас хабом для подальшого реекспорту та має значний потенціал у переробці. Тут націлені на подальші інвестиції у нові технології.
За словами члена правління Bashan Agro (Туреччина) Юсуфа Меміша, щодо транзиту, то Туреччина зацікавлена в переробці червоної сочевиці. Він оцінює потенціал приблизно у 1 млн т.
Польща: з розряду хобі бобові потрапили до статистики
Голова групи компаній AGT Foods Ingredients (Туреччина) Хусейн Арслан відмічає, що європейський ринок мав зрушення щодо збільшення виробництва бобових.
Сьогодні Польща вирощує бобові на 500 тис. га. Головна культура — горох, але збільшуються також площі під квасолею. За словами головного інженерно-технічного спеціаліста відділу аграрних ринків і кількісних методів Інституту економіки сільського господарства та продовольчої безпеки (Польща) Вєслава Дзвонковського, донедавна горох і сочевиця взагалі не враховувалися до загальної статистики.
Також найближчими роками збільшувати площі під бобовими планує Казахстан. За словами голови правління агрохолдингу «Атамекен-Агро» (Казахстан) Кінталя Ісламова, вже збільшено виробництво нуту та сочевиці.
Щодо України, то, на думку експертів, відновлення площ під бобовими до 1 млн га може зміцнити позиції країни як ключового гравця на ринку. Близькість до Європейського Союзу та Туреччини створює для українських виробників унікальні конкурентні переваги.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua