Більше вирощувати та їсти. На що орієнтується світовий ринок бобових

08 січня 2025, 05:58 2757

Виробництво бобових у світі зростає, принаймні їх вирощування збільшується в країнах, де ці культури є традиційними у національних стравах. На державному рівні намагаються підтримувати одночасно два напрямки, як збільшення виробництва, так і споживання, запроваджуючи різні програми фінансування як для виробників, так і для споживачів.

Про світові тенденції експерти найбільших ринків зі споживання бобових розповіли під час Agro&Food Security Forum 2024.

Індія: одночасна підтримка фермерів і споживачів 

Навіть за значного зростання виробництва бобових Індія імпортує 15% свого попиту. Найбільше завозять сочевиці, гороху, при цьому основними постачальниками цієї продукції є Канада, Австралія, М'янма та Африка. 

Індія нарощує виробництво гороху і сьогодні виробляє 13,5 млн т. Було імпортовано 2,4 млн т жовтого гороху, основними експортерами стали Канада та росія.

Як розповів генеральний директор AgPulse Analitica (Індія) Гуарав Джайн, у 2024 році загалом Індія закупила 16 видів товарів. Цікавими позиціями для країни серед бобових, за словами експерта, лишаються горох, чорна квасоля та червона сочевиця.

propData.content.image
Гуарав Джайн, генеральний директор AgPulse Analitica (Індія)

Якщо йдеться про перспективу бобових, то зараз Індія має близько 24 млн т. Прогнозується, що ми збільшуватимемо виробництво, але одночасно зростає і споживання. Для збільшення виробництва ми запускаємо системи фінансової підтримки та програми допомоги для малих виробників. Працюємо за двома напрямами: підвищення виробництва і також споживання.

В Індії при Міністерстві сільського господарства та добробуту фермерів діє NAFED — Федерація державних кооперативів. За словами керуючого директора NAFED Суніла Кумар Сінгха, до 70% всіх фермерів Індії працюють з цією установою.

«NAFED впроваджує схему цінової підтримки та управління Фондом стабілізації цін уряду Індії, надає підтримку фермерам у закупівлях за мінімальними цінами підтримки, якщо ціни на олійні та бобові культури нижчі за МЦП», — зазначає Суніл Кумар Сінгх.

Індія взяла за основу стратегію — вирощувати більше та їсти більше бобових. Для цього у країні діють різноманітні програми соціального забезпечення від уряду, які включають бобові як основний продукт. Експерти зазначають, що споживання на душу населення зростає, проте досі набагато менше оптимального рівня.

propData.content.image
Аміт Гоял, керуючий директор і співзасновник Agribazaar (Індія)

Ми підвищуємо якість, а не кількість, і на цьому зосереджений уряд, який застосовує інтервенції у формі програм підтримки споживачів. Фермерам надається допомога також із науковими підходами. Тож невдовзі Індія у виробництві бобових буде самодостатньою країною. 

Також для Індії характерна динамічна імпортна політика. Нещодавно країна продовжила безмитний режим імпорту жовтого гороху ще на два місяці — до лютого 2025 року. 

Туреччина: хаб для переробки та подальшого реекспорту

Туреччина переробляє бобові з багатьох країн, зокрема з України, тобто є виробником і водночас хабом для подальшого реекспорту та має значний потенціал у переробці. Тут націлені на подальші інвестиції у нові технології.

За словами члена правління Bashan Agro (Туреччина) Юсуфа Меміша, щодо транзиту, то Туреччина зацікавлена в переробці червоної сочевиці. Він оцінює потенціал приблизно у 1 млн т. 

Канада: бобові не в пріоритеті, орієнтир на традиційні культури

Минулого сезону через посуху канадські фермери знизили виробництво бобових. Найбільше сільгоспвиробники вирощують горох. 

propData.content.image
Діпак Рават, директор з торгівлі Empros International Inc (Канада)

У Канаді фермери не керуються показниками ринку, вони орієнтуються на традиційні культури — ріпак, кукурудзу. Тому виробництво бобових знаходиться в стагнації.

Польща: з розряду хобі бобові потрапили до статистики

Голова групи компаній AGT Foods Ingredients (Туреччина) Хусейн Арслан відмічає, що європейський ринок мав зрушення щодо збільшення виробництва бобових.

Сьогодні Польща вирощує бобові на 500 тис. га. Головна культура — горох, але збільшуються також площі під квасолею. За словами головного інженерно-технічного спеціаліста відділу аграрних ринків і кількісних методів Інституту економіки сільського господарства та продовольчої безпеки (Польща) Вєслава Дзвонковського, донедавна горох і сочевиця взагалі не враховувалися до загальної статистики.

propData.content.image
Вєслав Дзвонковський, представник Інституту економіки сільського господарства та продовольчої безпеки (Польща)

Але ми бачимо, що бобові будуть розвиватися. Донедавна споживання на 1 людину становило 4 кг на рік, а вже в 2020 році цей показник зріс до 5-6 кг. Зміна клімату є перешкодою для вирощування бобових, що складно робити у спекотних умовах. Проте політика Польщі сприятиме розвитку цих культур.

Також найближчими роками збільшувати площі під бобовими планує Казахстан. За словами голови правління агрохолдингу «Атамекен-Агро» (Казахстан) Кінталя Ісламова, вже збільшено виробництво нуту та сочевиці. 

Щодо України, то, на думку експертів, відновлення площ під бобовими до 1 млн га може зміцнити позиції країни як ключового гравця на ринку. Близькість до Європейського Союзу та Туреччини створює для українських виробників унікальні конкурентні переваги.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua