Про те, що потрібно знати при експорті ягід до ЄС, розповідає старший аналітик державної установи «Офіс з просування експорту України» Тетяна Шпита.
Відповідно до Угоди про вільну торгівлю з ЄС, на всі ягоди, які вироблені в Україні, діє нульова тарифна ставка і немає квот. Важливо, щоб ягода була вирощена в Україні, і ще виробнику потрібно отримати сертифікат EUR. 1, який видається органами Державної фіскальної служби України за місцем реєстрації або в місці проходження митного контролю.
Сертифікат видається на кожну партію товару і діє 4 місяці.
EUR. 1 може не знадобитися, якщо експортувати невелику партію до 6 тис. євро або якщо є статус уповноваженого експортера до країн ЄС.
Ключовими вимогами при експорті до ЄС є: контроль наявності забруднювачів і пестицидів. На ці показники контроль може здійснюватися в країнах ЄС на будь-якому етапі, включаючи навіть полицю супермаркету.
Контроль за харчовими продуктами нетваринного походження має дві основні складові — система НАССР, яка повинна бути впроваджена на виробництві, і забезпечення мікробіологічної безпеки — ягоди контролюються за двома основними мікроорганізмами: повна відсутність сальмонели і кишкової палички в дозволених лімітах.
Контроль здоров'я рослин та фітосанітарні заходи передбачають не допустити на територію ЄС шкідників рослин. Для цього потрібно отримати фітосанітарний сертифікат в Україні в Держпродспоживслужбі, бажано за 14 днів до експорту. І документ повинен бути на одній з мов країн ЄС, куди експортується ягода.
Також потрібно розіслати попереднє повідомлення в пункти перевірки про те, що везеться вантаж рослинного походження.
Для країн ЄС при експорті ягід важливим є принцип простежуваності: звідки потрапив цей продукт харчування — від грядки до полиці супермаркету. Інструмент, який рекомендується для цього, — маркування упаковки, яке проходить всі етапи — від виробничого майданчика і до передачі продукції імпортеру.
Щодо ягід діють загальні правила маркування: вказуються контактні дані виробника, назва сорту продукту, країна походження, клас і розмір ягід, номер партії та вага.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua