Про це розповів доктор агрономічних наук, доцент Державного університету Огайо Гарольд Воттерс під час свого виступу на Першому агрономічному форумі BRIDGES «Агрономічні перспективи виробництва сої та кукурудзи в Україні».
За його словами, американські фермери дуже уважно ставляться до обробки ґрунту, особливо якщо це земля, яка перебуває в оренді.
«Ми вносимо добрива тільки в той момент, коли це вкрай необхідно. Щоб визначитися, коли і скільки вносити добрив, ми робимо розбивку наших полів по зонах і проводимо забір проб ґрунту по сітці. Після детального лабораторного аналізу складу ґрунту ми маємо інформацію про те, чи зможе ця або інша ділянка принести прибуток», — розповів він.
Як пояснив Гарольд Воттерс, після лабораторного аналізу ґрунту видно ділянки поля з найменшими показниками.
«І тоді наше завдання — внести на ці ділянки добрива. В такому випадку ми отримуємо найбільший економічний ефект. Якщо, наприклад, ми виявляємо ділянки з найбільшим вмістом фосфору та калію, то тоді ми їх взагалі не вносимо туди», — говорить він.
Крім того, за словами експерта, проби ґрунту дають можливість враховувати якість вод. Так, чим менше вноситься добрив, тим чистішими залишаються підземні води, і отже це позитивний екологічний ефект.
Як пояснив Гарольд Воттерс, в штаті Огайо протягом останніх 5 років була впроваджена спеціальна програма з перерахунку кількості необхідних добрив для вирощування кукурудзи, сої та інших культур. Таким чином відпала необхідність вносити зайві добрива.
«Якщо ми не вносимо зайві добрива там, де немає такої потреби, то ми економимо до $70 на кожному акрі», — підкреслив експерт.
Гарольд Воттерс згоден з тим, що український ґрунт досить хороший для вирощування сільськогосподарських культур. Однак він радить українським фермерам більш дбайливо ставитися до його використання.
Виходячи зі свого досвіду спілкування з українськими фермерами, Гарольд Воттерс виділив ряд проблем, з якими стикається український аграрій.
В першу чергу це часта недостача вологи в ґрунті й не зовсім правильне використання землі, що шкодить ґрунту, через що він втрачає структуру. Крім того, на його думку, це відсутність власної ефективної селекції на створення високоадаптованих сортів і гібридів. Відсутність спрямованого лабораторного контролю ґрунту і польового контролю бур'янів. Ще однією проблемою є неправильне зберігання врожаю зерна.
«Тільки фермери високого рівня знань і кваліфікації зможуть працювати на українському ґрунті, оскільки тут дуже багато проблем і викликів», — говорить він.
Анастасія Кирієнко, AgroPortal.ua