Удар коронавірусу по молочній галузі перевершив прогнози

20 травня 2020, 10:00 1794

Вплив коронавірусу на молочну галузь виявився сильнішим, ніж очікувалося спочатку. На проблеми з логістикою та зниженням споживчого попиту наклалися сезонні фактори.

Таку думку висловив генеральний секретар Європейської асоціації молочних торговців Eucolait Юкка Лікітало.

«Попит на молочну продукцію в сегменті HoReCa виявився майже нульовим, і незважаючи на те, що продажі в ритейлі були вище нормальних значень, втрати відіграти не вдалося. Для значної частки молочних продуктів саме сегмент громадського харчування був основним каналом збуту. Ця тенденція не обмежена якимось окремим ринком, це характерно для всього світу і багато в чому вплинуло на зниження експорту», — пояснив він.

Експерт вважає, що сьогодні немає жодних ознак, що ситуація на ринку покращиться найближчим часом. Навіть якщо ресторани відкриють, то їм доведеться скоротити кількість відвідувачів, щоб забезпечити потрібну дистанцію між ними. Крім того, багато споживачів просто не зможуть піти в кафе і ресторани через зниження доходів.

Також Юкка Лікітало зауважив, що на ринку зберігаються проблеми з логістикою, оскільки контейнери для перевезень залишаються замкненими в Китаї. Молочній галузі гостро не вистачає контейнерів, особливо рефрижераторів.

Він також висловив думку, що наслідки зниження доходів будуть помітні в майбутньому. Через падіння доходів населення споживачі переключаються на більш базові продукти, при цьому сегмент сирів з більш високими цінами постраждав.

Генсек Eucolait зазначив, що цього року епідемія коронавірусу збіглася з сезонним зниженням ціни на молоко. У Європі ціни на сухе молоко і масло знижуються поступово, тиждень до тижня. Якийсь час ціни утримувало повідомлення Єврокомісії про інтервенції на ринок молока, масла та сиру, а також оголошена фінансова підтримка для фермерів.

Юкка Лікітало впевнений, що країни будуть сприяти зниженню виробництва молока фермерами.

«У Євросоюзі ці заходи будуть прийняті незабаром, і це будуть не субсидії. Виробники отримають можливість об'єднатися і разом знизити вироблення молока. У звичайний час таке рішення було б прирівняне до картельної змови.

Плюс до всього, деякі переробні компанії прийняли спеціальні механізми, спрямовані на зниження виробниками вироблення молока. Вони встановлюють «стелю» обсягів, за яку будуть платити звичайну ціну. За все, що зверху, виробник буде отримувати значно менше», — розповів він.

У той же час експерт підкреслив, що нормалізація роботи галузі займе тривалий час, поки попит не повернеться до норми.

«Крім того, це залежить від обсягів виробництва, чи зможе сектор пристосуватися до поточного рівня попиту. На жаль, я думаю, що багатьом фермерам доведеться вийти з бізнесу. Я буду здивований, якщо ціни повернуться до нормальних значень у цьому році. До того ж, ціни ще не впали: в Європі вони поки на високих значеннях, тому основне зниження ще попереду», — підсумував керівник Eucolait.


AgroPortal.ua за матеріалами Milknews