ТОП-5 головних критеріїв заготівлі якісного силосу

18 серпня 2021, 07:30 1727

Високоякісний силос збільшує продуктивність корів та зменшує собівартість молока. Загалом заготівля якісного силосу є важливим чинником ефективного тваринництва.

Таку думку висловив менеджер з розвитку компанії Lallemand Animal Nutrition (Канада) Сергій Косяненко під час Silage Workshop.

«Кукурудза містить багато крохмалю, який є джерелом енергії для молочних корів. Крохмаль перетравлюється практично на 100% і в результаті дає максимальну продуктивність», — розповідає Сергій Косяненко.

За його словами, на якість силосу впливають декілька чинників: ступінь дозрівання кукурудзи під час збору, висота зрізу рослини, інтенсивність подрібнення, трамбування та герметизації зеленої маси. Але, звичайно, розпочинається увесь процес з вибору гібриду силосної культури й дотримання технології вирощування.

Під час Silage Workshop на полях господарства «Острійківське» була продемонстрована лінійка силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED північноамериканської селекції: S2610/EXPG600 (ФАО 260), S3825 (ФАО 380), S3909 (ФАО 390), S4210 (ФАО 420) та S4211/EXPG607 (ФАО 440). Ці гібриди різного терміну дозрівання характеризуються високим потенціалом та мають оптимальні для силосу характеристики. Важливо, що крохмаль цих гібридів краще розщеплюється в рубці, що сприяє виробництву більших обсягів молока.

«Після правильно підібраного силосного гібриду кукурудзи, який повинен легко засвоюватися, добре пережовуватися твариною та сприяти швидкому виробленню високоякісного молока, важливо визначити ідеальний ступінь зрілості зерна: воно має містити не більше третини кількості сухої речовини. Саме такий показник дозволить зберегти найбільше поживних речовин», — розповідає Сергій Косяненко.

Висота скошування зеленої маси також впливає на якість майбутнього силосу, тож вона має бути оптимальною для вигідного співвідношення стебел, листя й качанів.

«Чим нижче ми будемо зрізати, тим більше ми завеземо в яму бактерій, які будуть нагрівати силос після відкриття, і тим дорожче нам буде коштувати годівля», — підкреслює Сергій Косяненко.

Він додає, що щільне і оперативне трамбування зеленої маси кукурудзи допомагає зберегти поживні речовини в майбутньому силосі.


Наталія Войнова, AgroPortal.ua