Заборона на пальмову олію: не все так просто

23 травня 2018, 08:52 3179

Ухвалення законопроекту про заборону використання пальмової олії в харчовій промисловості не позначиться позитивно на економіці України.

Таку думку висловив регіональний представник Малазійської ради виробників пальмової олії (МРОС) Олексій Удовенко.

«Нічого хорошого даний законопроект в собі не несе, і домогтися цілей, позначених в пояснювальній записці (до законопроекту — ред.), не вийде. Дозвольте пояснити, чому я в цьому впевнений. По-перше, Україна є членом СОТ, а така міра в рамках організації буде розглядатися як обмеження міжнародної торгівлі, а тому на Україну можуть бути накладені штрафні санкції», — зазначив експерт.

Він підкреслив, що автори законопроекту не потрудилися навіть елементарно обґрунтувати свою позицію відповідними науковими дослідженнями. До слова, такої ж думки дотримується і Головне науково-експертне управління України. Більше того, дивне і обґрунтування запропонованої заборони — необхідність підтримки українського виробника молока.

«Законопроект не спрямований на протидію фальсифікації молочної продукції, оскільки закладені в ньому штрафні санкції є сміхотворними. Що таке $150 для шахрая? Як такий штраф може стати перепоною, якщо дохід з 1 тонни підробленого вершкового масла мінімум в 10 разів більше! На ринку вершкове масло коштує $5700, пальмова олія — $610: очевидно, що вигода значно перекриває запропоновані штрафи», — пояснив Удовенко.

За його словами, твердження про те, що багато країн заборонили пальмову олію, легко спростовуються статистикою міжнародної торгівлі. Абсолютно очевидно, що ні в ЄС, ні в США заборони на використання пальмової олії в харчовій промисловості немає, про це свідчать офіційні дані, доступні у відкритих джерелах.

«Пальмова олія мільйонами тонн споживається в країнах, де до здоров'я ставляться з усією серйозністю, — ЄС, Японії, США. Для прикладу, Євросоюз за 10 років — з 2000 по 2010 рр. — наростив імпорт пальмової олії з 2,8 млн до 4,9 млн т. У 2017 році імпорт пальмової олії в ЄС склав 6,5 млн т. Японія збільшила імпорт пальмової олії з 382 тис. т в 2000 році до 570 тис. т в 2010-му і 720 тис. т в 2017-му», — розповів експерт.

Удовенко також зауважив, що в цілому виникає багато запитань до законопроекту, який пролежав у столі з 2016 року, і тільки зараз почалися активні дії по його просуванню.

«Не забувайте, що пальмова олія — це основний інгредієнт кондитерської промисловості», — підсумував експерт. 


AgroPortal.ua за матеріалами ІА «АПК-Інформ»