Таку думку висловила депутат Верховної Ради України, представник Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Тетяна Плачкова в рамках Grain Ukraine 2020. Limited Edition.
«У 2000 році на території Південної України вироблялося 39% українського вина, а зараз — 63%. При цьому насадження винограду у 2000 році були більше, ніж зараз. Ми повинні розуміти, що виноградарство — це інвестиції на роки вперед. Наприклад, в Бессарабії 46% виноробства — це приватний сімейний бізнес, де власники мають невеликі виноградники і виробляють вино, тобто вино — це наша культура. В даному випадку наша задача тільки підвищувати його якість і розвивати цей дрібний бізнес. Це говорить про те, що жителі Одеської області самостійно розвивають свою землю, виноградарство, і тут би було непогано використовувати досвід Болгарії в плані кооперації, щоб було об'єднання і підвищення якості, і таким чином мати можливість виходити на новий рівень», — зазначає Тетяна Плачкова.
За її словами, щодо законодавчих ініціатив, у Верховній Раді лежить законопроєкт про розвиток виноградарства в другому читанні.
«Я сподіваюся, що ми його доопрацюємо. Це дасть значний поштовх для великих винзаводів, дрібного та середнього бізнесу. Мої законодавчі ініціативи — це меліорація. Сподіваюся, незалежно від політичних орієнтирів ми будемо працювати над розвитком виноробства в Одеському регіоні», — каже Тетяна Плачкова.
Вона також зазначає, що в українського виноробства є проблема виходу на іноземні ринки.
«У нас є головна проблема на півдні України — ми виробляємо виноград і вино, але є проблема з ринком збуту, і над цим повинні працювати уряд і парламент країни. Нам потрібно виводити український продукт на міжнародний рівень», — резюмує Тетяна Плачкова.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua