Кожного року аграрії вимушені переглядати свої сівозміни і вносити в них корективи як через погодні умови, так і через цінову кон'юнктуру на ринку сільгосппродукції. Цінові коливання спонукають вдаватися до експериментів з новими для себе культурами.
В мене ця культура викликає захоплення через свою унікальність, економічну ефективність та багатогранність використання.
Наразі понад 20 вітчизняних підприємств скуповують в необмеженій кількості товарне насіння амаранту та виробляють з нього різноманітну продукцію, яка знаходить свого споживача в Україні, а також експортується в США, ЄС, Арабські Емірати, Ізраїль, Грузію, Казахстан.
За цілющою силою амарант можна порівняти хіба що з женьшенем та золотим вусом. За поживною цінністю перевершує всі рослини. Продовольча комісія при ООН за харчові та лікувальні властивості визнала амарант культурою XXI століття.
Тривалий час в Україні амарант вирощувався як кормова культура, здатна давати до 250 т/га зеленої маси з вмістом білка 15-16%. Технологія його вирощування нескладна, але вимагає ретельного дотримання.
Посів проводиться на 1,5-2 см при температурі ґрунту 14°С. В перші три тижні росте повільно, треба забезпечити комфортні умови для росту — міжрядні обробки, боронування пружинними та ротаційними боронами.
Культура має переваги — не боїться хвороб, має серед шкідників бурякового довгоносика, блішок і водночас посухостійка. Потреба амаранту у волозі на одиницю синтезованої органічної речовини в 2-2,5 рази менша, ніж у бобових та злакових культур.
Також амарант є гарним попередником для інших культур у сівозміні, адже збагачує ґрунт азотом. Враховуючи те, що пожнивні рештки багаті на білок, вони є жаданим субстратом для бактерій та швидко перегнивають.
Врожайність при належній агротехніці — 3 т/га (середня врожайність по Україні у 2013-2017 рр. — 2 т/га).
Вартість тонни товарного насіння на внутрішньому ринку складає 25-30 тис. грн, а органічного — 35-40 тис. грн. Наразі пропозиція не може задовольнити постійно зростаючий попит переробних підприємств на товарне насіння амаранту. Тому в поточному році всі бажаючі аграрії могли завчасно укласти з переробниками договори на викуп вирощеного врожаю. Цю практику ми продовжимо і наступного року.
В Україні є два насіннєві господарства (в Київській та Миколаївській областях), які реалізують насіння амаранту вітчизняних сортів селекції ХНАУ та Ботанічного саду. Вартість посівної одиниці — 300 грн.
Олександр Дуда, директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції