Про це повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса з посиланням на дані нового спеціального звіту про зміни клімату та земельні системи, представленого IPCC 8 серпня в Женеві.
Міжнародна команда з 107 вчених оцінила понад 7000 досліджень за три роки.
«Навіть якщо кліматична ціль Паризького саміту буде досягнута, і глобальне підвищення температури буде обмежене максимум на 1,5оС порівняно з доіндустріальними часами, зміни клімату матимуть свої негативні наслідки: якщо температура підвищиться на 1,5оС, 178 мільйонів людей постраждають від лімітованого водопостачання, якщо на 2оС — то навіть 220 мільйонів. Кліматична криза вражає планету, яку її жителі все більше експлуатують», — пише Ліссітса.
У своєму звіті дослідники IPCC також розглядають взаємодію між деградацією навколишнього середовища та зміною клімату:
- на звичайно оброблюваних полях ґрунт розмивається приблизно в 100 разів швидше, ніж може утворюватися новий ґрунт. Зміна клімату посилює цей розвиток;
- з 1960-х років споживання м'яса на душу населення збільшилося більш ніж удвічі, підвищивши попит на зернові кормові культури з вмістом білку, такі як соя. Наприклад, у Південній Америці це в свою чергу посилює тиск на ще недоторкані частини тропічних лісів, які, як передбачається, служать місцями вирощування кормів для тварин;
- за даними IPCC, глобально знищується або викидається як сміття від 25 до 30% харчових продуктів, з усіма негативними наслідками для навколишнього середовища, які пов'язані з цим.
«У довгостроковій перспективі сприятливі для клімату процеси у сільському господарстві та тваринництві можуть заощадити від 2,3 до 9,6 млрд т парникових газів на рік», — цитує Алекс Ліссітса дані IPCC.
Західні вчені давно говорять і про ефективність зміни дієти, що призведе до зменшення викидів парникових газів від 0,7 до 8 млрд т, додав він.
«Збалансована дієта, багата рослинними інгредієнтами, та помірне споживання м'яса, риби та молочних продуктів — ключові способи зменшення викидів парникових газів», — каже автор IPCC Жоана Португаль Перейра з Імперського коледжу Лондона.
За її словами, крім цього, «перехід до такої дієти приносить важливу користь і для здоров'я людини».
AgroPortal.ua за матеріалами Facebook \\ Аlex Lissitsa