Україні прийдеться балансувати між здоровою їжею та ефективністю в агро

05 листопада 2021, 08:12 1014

В реалізації кліматичної політики Україна балансуватиме між максимально здоровою їжею та ефективністю сільського господарства.

Таку думку висловив заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка під час VI Міжнародної конференції «Бобові майбутнє планети».

«З погляду кліматичної політики Україна через негативну історію нищення економіки та промислових об’єктів у 90-х роках вийшла на досить низькі показники викидів парникових газів, тому ми маємо заділ на майбутнє», — зазначає Тарас Качка.

За його словами, з погляду ефективності сільського господарства Україна далеко не така ефективна, як ЄС, у частині використання ЗЗР і добрив.

«Коли ЄС говорить про зменшення використання добрив і пестицидів, ми не повинні брати на себе таке зобов’язання, тому що зараз ми цих препаратів використовуємо значно менше, ніж у країнах Європейського союзу», — пояснює Тарас Качка.

Він додає, що політика ЄС буде спрямована на фінансову підтримку фермерів, аби ті переходили на максимально органічне виробництво. В США готові відмовитись від хімії, але як відповідь — мають ГМО.

«Єдиного рішення для сільського господарства немає. І тому в України є шанс свідомо підійти до всіх цих речей і вирішити, у чому наша ставка на ефективність», — переконаний Тарас Качка.

Щодо зменшення карбонового сліду, то в сільському господарстві це впливає на дві галузі: тваринництво і рослинництво.

«Тваринництво буде під ударом кліматичної політики, але це не означає, що буде скорочення поголів’я ВРХ. Йдеться про ефективність, нові технології, утилізацію метану для біогазу. В рослинництві це стосується питання розораності земель. Цей тренд буде зменшуватися, а деградовані землі виводитимуться з обігу, і заліснення стане головним елементом компенсації викидів парникових газів», — зазначає Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua