Про це заявив голова ради Національного банку України (НБУ), академік НАН Богдан Данилишин.
Він зазначив, що вказаний показник на 0,2% кращий, ніж за попередньою оперативною оцінкою Мінекономіки (4,2%) та згідно із березневим прогнозом уряду (-4,8%).
«Упродовж 2 півріччя економіка України поступово відновлювалася після найглибшого з 2015 року падіння у 2 кварталі 2020 року (-11,2% у річному вимірі) та завершила 4 квартал 2020 року зі зниженням на 0,5% до відповідного кварталу попереднього року. Таке падіння економіки України у 2020 році є близьким до середнього у порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи — Польщею (-2,8%), Чехією (-5,6%), Угорщиною (-5,1%), Румунією (-3,9%), Росією (-3,1%)», — уточнює експерт.
Данилишин підкреслив, що за категоріями кінцевого використання найбільший негативний внесок у зміну ВВП мало скорочення валового нагромадження основного капіталу (-24,4% за рік) як результат низької інвестиційної активності підприємств через епідеміологічну невизначеність.
«Натомість підтримку стійкості економічного відновлення здійснювали кінцеві споживчі витрати домашніх домогосподарств, які зросли у 2020 році на 1,6%, що підтверджується даними про зростання фізичного обсягу роздрібного товарообороту, який у січні-лютому 2021 року збільшився на 4,6% до відповідного періоду минулого року, у тому числі у лютому на 1,3% порівняно із січнем та на 5,6% у річному вимірі», — додає він.
Найглибше падіння обсягів виробництва у галузевому розрізі у 2020 році продемонстрували галузі, найбільш залежні від обмежень, запроваджених державою у зв«язку із заходами з протидії поширенню епідемії, — транспорт (-16,4%), тимчасове розміщення та організація харчування (-28,5%), надання інших послуг (-23,1%), констатує Данилишин.
«Також, у зв«язку зі зниженням урожайності основних сільськогосподарських культур у 2020-2021 МР, знизилося виробництво у сільському господарстві (-11,5% у 2020 р.). У січні-лютому індекс сільськогосподарського виробництва знизився на 6,1% до відповідного періоду минулого року (у січні-лютому 2020 р. становив +0,1%, у січні 2021 р. — мінус 5,7%)», — наголошує він.
На думку експерта, нижчий врожай та скорочення виробництва продукції тваринництва може позначитися на зростанні цін на продукти харчування та напої, частка яких становила майже 40% у структурі кінцевих споживчих витрат домогосподарств у 2019 році.
«Водночас, за нашими оцінками, вплив даного фактору на загальне зростання споживчих цін буде тимчасовим, а підвищення цін за продовольчою групою товарів буде уповільнюватися після надходження на ринок продукції нового врожаю», — прогнозує Данилишин.
AgroPortal.ua за матеріалами Facebook