Земельні аукціони: як успішно продати та здати в оренду землю через Прозорро.Продажі?

12 листопада 2021, 07:18 5258
Дарина Марчак

Позаду перший місяць нової процедури з оренди та продажу (якщо мова — не про сг землі) державної та комунальної землі. За цей час в системі Прозорро.Продажі організатори торгів вже виставили понад 500 земельних ділянок по всій Україні на сотні мільйонів гривень.

8 листопада в системі успішно відбулися перші земельні аукціони з продажу та оренди землі не сільськогосподарського призначення. А 9-го — учасники змагалися за право оренди комунальної землі с/г призначення. Інтерес до землі як товару високий. Вже на перших аукціонах завдяки конкуренції серед учасників ми побачили значне зростання ціни.

Як підготувати землю до продажу?

Що потрібно органам місцевої влади для того, аби вільні гектари виставити на продаж або здати в оренду? Перш за все перевірити, чи є ділянка в Державному земельному кадастрі. Витяг з ДЗК, підтвердження майнових прав на землю, замовити експертну оцінку у разі продажу ділянки. Громада має погодити список таких земель своїм рішенням.

Наступний крок — реєстрація. Торги відбуватимуться в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Доступ до неї організатори отримують через один з акредитованих майданчиків. Їх зараз 42, тому є можливість обрати будь-який, який зручніше для вас. Реєстрація та участь в аукціоні для продавців (організаторів торгів) —  безкоштовна. Для того, щоб мати можливість виставити лот у системі і надалі підписувати документи потрібно отримати кваліфікований електронний підпис.

Електронна торгова система працює цілодобово, тому виставити земельні ділянки на торги можна в будь-який зручний час. Варто пам'ятати, що один лот може складатися тільки з однієї ділянки. Саме організатор обирає, коли відбудуться торги в проміжку 30-45 днів з моменту оголошення, а от час проведення торгів протягом визначеного дня автоматично визначає система.

Потенційні покупці можуть відстежувати цікаві їм аукціони в системі Прозорро.Продажі і брати в них участь через акредитовані майданчики. Для цього їм потрібно сплатити реєстраційний (10% від мінімальної зарплати — 650 грн станом на листопад 2021 року) та гарантійний внесок (30% від стартової ціни лоту). А також подати документи для участі в аукціоні та зробити закриту цінову пропозицію (те, скільки покупець реально готовий заплатити за лот, виходячи з його привабливості/ важливості для себе) — не пізніше, ніж за день до проведення аукціону.

Знайомство з аукціоном

Земля продається та здається в оренду на аукціоні на підвищення ціни. Як вони відбувається?

До початку аукціону ніхто не знає ні скільки потенційних учасників прийшло на торги, ні які суми вони запропонували. Таємне стає явним на початку аукціону при розкритті цінових пропозицій. Після цього починається перший раунд, впродовж якого кожен учасник матиме 3 хвилини, щоб зробити свою ставку. Останнім ходить той, хто зробив найвищу цінову пропозицію.

Хід торгів в системі Прозорро.Продажі
Хід торгів в системі Прозорро.Продажі

Це впливає на ставки під час другого та третього раунду аукціону, оскільки конкуренти одразу підвищують цінові пропозиції до вищого рівня.

Лише після завершення аукціону в системі розкривають імена учасників торгів.

Оголошення результатів аукціону в системі Прозорро.Продажі
Оголошення результатів аукціону в системі Прозорро.Продажі

Переможець та організатор підписують протокол торгів впродовж трьох робочих днів після його формування системою та впродовж 20 робочих днів підписують договір. Ще п'ять робочих днів дається на сплату вартості земельної ділянки та компенсацію витрат, якщо такі були при підготовці лота до продажу. Такі витрати повинні бути завчасно зазначені в оголошенні організатора. Якщо ж переможець відмовляється підписувати протокол, договір чи виконувати його вимоги, він втрачає гарантійний внесок, а право взяти в оренду земельну ділянку чи купити її отримує учасник, що зайняв друге місце.

Електронні аукціони в системі Прозорро.Продажі зручні, бо дозволяють торгувати з будь-якої точки, де є інтернет. Торги в цій державній електронній торговій системі ефективні, бо при мінімальній затраті часу дозволяють отримати ринкову ціну за земельну ділянку. Максимальне ж зростання ціни не обмежене. А потенційні покупці отримують доступ до активів, які раніше були для них закриті без будь-якої корупції та домовленостей.

Дарина Марчак, перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.