Вартість зерна: на ціни впливає Китай, погода і фондові ринки

07 червня 2021, 07:04 6258
Андрій Бут

Карантин не впливатиме критично на ринок зерна: світ уже звик до нової реальності і розуміє, як працювати в таких умовах. Учасники ринку все ще слідкують за новинами, які пов’язані з коронавірусом, що можуть впливати на ринок зерна, але вони вже не в топі стрічки новин.

Минулої весни, коли почалась торгівля врожаєм 2020 року, основним фактором, який впливав на ціну, була паніка на товарних ринках, — усі пам’ятають ціни нижче нуля на нафту. Сьогодні ситуація на ринку зерна дуже відрізняється від того, що було минулого року.

Для порівняння: якщо зараз кукурудза старого врожаю коштує 275 доларів, то на початку кризи її вартість була на рівні 145-147 доларів за тонну. І це на фоні позитивних прогнозів врожаю та збентеженості ринку.

Тепер ситуація навіть більш мінлива, ніж торік. Наприклад, якщо ціна в сезоні 2019-2020 в середньому змінювалася на 10-20 доларів протягом трьох-чотирьох місяців, то зараз вона може стрибнути або впасти на 10 доларів лише за тиждень або навіть за день.

Одним з факторів різких коливань є стрімке збільшення попиту з Китаю. Річ у тому, що китайці змінили структуру споживання, відмовились від використання харчових відходів у раціоні свиней і почали будувати великі сучасні свиноферми по всій країні, відновлюючи поголів'я, що сильно постраждало під час епідемії АЧС. Для цього їм потрібні якісні комбікорми і вони купують багато кукурудзи. Якщо зазвичай країна імпортувала 5-7 мільйонів тонн кукурудзи на рік, то зараз очікується, що імпорт складе близько 29-30 мільйонів тонн. І залишається важливим питанням державні запаси: які їхні реальні розміри і якість. Україна теж відчуває збільшення попиту. За даними Держспоживслужби, тільки за перші два місяці 2021 наша країна експортувала в Китай продукції більш ніж на 1 млрд доларів. Зростання до відповідного періоду минулого року склало 44%.

Інший фактор стрибка цін на врожай 2020 року — несприятливі погодні умови в ключових країнах-виробниках. Прогнози не виправдались і посіви постраждали в Канаді, США, Франції, Бразилії і також в Україні.

Весна 2021 року також не виняток: ціни на поставку майбутнього врожаю зазнали значного впливу додаткового попиту з КНР і досягли локальних піків в середині травня, але після звіту Міністерства Сільського Господарства США, ринок розвернувся і почав стрімко знижуватись, адже американські експерти прогнозують знову рекордні врожаї в США, Європі і в країнах Чорноморського регіону.

Є й інвестиційний фактор волатильності: сьогодні в економіці багато грошей, а кількість товарів по суті не змінилася, відповідно ціна на них має зростати. Інвестиційні фонди і інші великі гравці в цьому році ще більше зацікавилися агросферою, почали вкладати гроші і біржові котирування стали рости величезними темпами на позитивних новинах і падати на негативних.

На збільшення вартості культур впливає і подорожчання засобів захисту рослин і добрив, але високі ціни цього року призвели до того, що у форвардні програми включилися не тільки великі компанії, а й середні і дрібні фермери. Як результат, наприклад, кукурудзу ще навіть не всі посіяли, а в травні обсяг законтрактованого врожаю був таким, як торік лише в червні-липні.

Що там казати, сьогодні на ринкові ціни може вплинути навіть твіт Ілона Маска, якщо він зацікавиться кукурудзою, тому прогнозувати ситуацію складно, як ніколи. Проте впевнений, що соняшник і кукурудза й надалі будуть для України вигідними культурами.

Андрій Бут, директор департаменту зовнішньої торгівлі Групи АГРОТРЕЙД

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.