Ринок землі. Виграє той, хто стане першим?

12 квітня 2021, 06:03 5038
Алекс Ліссітса

Уже зовсім скоро — через три місяці — українські інвестори отримають доступ до української землі. Це історичне, довгоочікуване, і безумовно, правильне рішення.

Згідно із законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, на першому етапі реалізації земельної реформи юридичні особи, зокрема аграрні компанії, та іноземці, не матимуть права купувати землю. Я критикував таке рішення, адже для багатьох українських агромпаній це був шанс зайти в землю, як в капітал.

Водночас фізичні особи — громадяни України отримали унікальний шанс вигідно інвестувати кошти в новий ліквідний актив. Цей актив може стати достойною альтернативою звичним інвестиціям у квартири, депозитам або більш складним та малозрозумілим для більшості співвітчизників інвестиціям у цінні папери.

Виграє той, хто стане першим, адже з відкриттям ринку придбати сільськогосподарську землю можна буде відносно дешево розуміючи, звичайно, що буде суттєва різниця між окремими регіонами. Експерти Land Club прогнозують подальше щорічне зростання вартості землі щонайменше на 20% протягом двох з половиною років, беручи до уваги міжнародний досвід та враховуючи українські реалії.

Про які саме реалії йде мова?

За останні 20 років український агробізнес пережив стрімкий розвиток. Високі показники ефективності та продуктивності виробництва, значні інвестиції в людський капітал та сучасні технології, — все це вигідно вирізняє Україну серед багатьох інших країн, що мають досвід впровадження земельного ринку. Багаті та стабільні українські агрокомпанії орендують десятки і сотні тисяч сільськогосподарської землі, в яку вони вкладають значні кошти, до якої ставляться з турботою, адже земля — основний ресурс в їхній бізнес-моделі, що забезпечує їм високу дохідність і процвітання. Вони зацікавлені у збереженні цілісного земельного банку і, не маючи можливості придбати землю у власність, шукають різні можливості не втратити дорогоцінні гектари.

Що все це означає для майбутніх інвесторів у сільськогосподарську землю? Чудові можливості примножити свій капітал — всього за два з половиною роки! Яким чином? Все дуже просто.

По-перше, купуючи землю, інвестор отримує готовий бізнес. Земля, в більшості випадків, перебуває в оренді в аграрної компанії, а тому з перших днів генерує новому власнику стабільний дохід у вигляді орендної плати.

По-друге, у 2024 році доступ на ринок сільськогосподарської землі отримують юридичні особи. Сільськогосподарські підприємства з кінцевим бенефіціаром громадянином України, будуть зацікавлені у тому, щоб придбати землю у власність, і готові будуть викупити орендовані ділянки у їх власників за ринковою ціною.

Тобто для інвестора агропідприємство виступає як надійним орендарем, так і гарантованим покупцем, який після 2024 року готовий буде на вигідних умовах викупити актив, якщо у власника виникне бажання вийти з інвестиції.

За нашими скромними підрахунками, на першому етапі відкриття ринку на продаж буде виставлено, знову ж таки в залежності від регіону до 30% земель сільськогосподарського призначення. Це величезні масиви земельних ділянок. Але далеко не всі вони однаково привабливі для інвестора. Так званий преміум сегмент — лімітований: землі, які розташовані в Північній та Центральній Україні та перебувають в оренді у найефективніших агрокомпаній України. Природно-кліматичні та логістичні умови там дозволяють отримувати кращі врожаї, а отже конкуренція за землю у цих регіонах буде очікувано високою. Все це є факторами, що впливають на ліквідність активу.

Особисто я рекомендую вже зараз детально вивчити всі аспекти чинного законодавства, проаналізувати ефективність агробізнесу в певному регіоні та бажано на співпраці з однією чи іншою аграрною компанією-орендодавцем, шукати надійних партнерів, які допоможуть розібратися в тонкощах роботи з активом, підібрати ліквідну ділянку та укласти угоду на вигідних умовах.

Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та генеральний директор агрокомпанії ІМК, ініціатор інвестиційного об'єднання Land Club

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.