Чому ISTA не зазначає енергію проростання у сертифікатах на насіння?

15 липня 2021, 07:11 5040
Наталія Грюнвальд

Фермер зацікавлений в отриманні якомога більш високих урожаїв, і однією з найважливіших вимог для досягнення цієї мети є висока якість насіння. Необхідність у контролі якості насіння і обов'язкові критерії для захисту фермерів від насіння низької якості зростають.

Відтак, Міжнародна асоціація тестування насіння ISTA розробила критерії якості, тобто стандартизовані правила і методи її визначення.

Що відбувається з аналізом «енергія проростання» і чому показник «енергія» не фіксується у сертифікаті ISTA

«Енергія проростання» — перший підрахунок результату схожості насіння.

У Правилах ISTA, у сертифікаті як остаточний результат не стоїть ні для соняшнику, ні для будь-яких інших видів насіння.

Призначення першого підрахунку — інформація для замовника, виробника/постачальника насіння для внутрішнього контролю якості, планування агрономічних прийомів саме для регіону посіву. Тому нормування показника першого підрахунку, енергії проростання недоцільна. Дана інформація зазначається в протоколах випробувань або, на прикладі органу сертифікації «АГРОСЕРТ», у кабінеті замовника.

Дуже часто, порівнюючи результати першого підрахунку, отримані у різних насіннєвих лабораторіях, замовники мають у них статистично значущі відмінності, спричинені використанням різних методів (температури, субстрата, освітленості, глибини сівби при використанні піску тощо), і з’являються питання. У багатьох випадках клієнти вважають найкращою лабораторію, яка повідомила найвищий результат, а лабораторії в кінцевому підсумку не працюють належним чином для досягнення найвищих результатів.

Тому «Енергія проростання», яка є результатом першого підрахунку в остаточних показниках у сертифікаті, не регламентується. ISTA не робить цього, оскільки керується принципом, що показники — це остаточні дані, які надають уявлення про стан партії насіння.

Якість насіння — це поєднання різних характеристик, які оцінюються в лабораторіях із тестування насіння. Існує два найбільш важливих тести, які були розроблені професором Фрідріхом Ноббе (засновником тестування насіння) в 1869 році ще на першій станції тестування насіння в Таранди, Німеччина. Це були тести на аналітичну чистоту і тести на схожість. Аналітичний аналіз чистоти — це визначення частки сторонніх компонентів у партії насіння і їх ідентифікація.

Мета тесту на схожість — визначити максимальний потенціал проростання партії насіння, який потім може використовуватися для порівняння якості різних партій, а також для оцінки майбутнього врожаю, агрономії тощо.

Окреме питання у фокусі ISTA — оцінка аномалій. Наприклад, що таке «ненормальна коренева система» або «глибокий гіпокоптиль»?

Заключення ISTA: яким би не було визначення, останнє слово залишається за аналітиком, і він має прийняти остаточне рішення.

Об’єктивна оцінка та компетентність — ключові в аналізі.

Наталія Грюнвальд, керівник ОС «АГРОСЕРТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.