Агростажування за кордоном — доступне!

06 червня 2017, 13:12 7449
Агрокар'єра

Більшість сучасних студентів аграрного напрямку прагнуть пройти стажування за кордоном. Це відкриває можливості встановити нові знайомства, дізнатися про останні технології в сільському господарстві, отримати досвід роботи та нові навички.

Стажування пропонується, як правило,  студентам денного відділення або  тим, які закінчили навчання рік тому. Проте є і винятки, наприклад, у США, Данії, Німеччині, Швеції приймають тих, хто закінчив ВНЗ  понад п’ять років тому.

Вимоги до студентів

У кожного роботодавця є свої критерії — для роботи в готелі важлива приємна зовнішність, а для володаря робочої спеціальності — працьовитість. Але є і загальні вимоги, а саме — відповідність віковим критеріям, документи про освіту, володіння іноземною мовою — середній рівень і віще, наявність досвіду роботи. Крім того, роботодавці можуть встановлювати i  специфічні вимоги: якщо мова йде про студентів аграрної галузі, вони віддають перевагу людям без шкідливих звичок.

Основні країни-партнери

Сьогодні працює більш ніж 20 програм (освітніх і виробничих) в 12 країнах світу: Швеції, Нідерландах, Швейцарії, Канаді, Австралії, США, Данії, Новій Зеландії, Німеччині, Франції, Фінляндії, Польщі. Напрямки робіт — збір урожаю, тваринництво, виробництво сиру, садівництво, овочівництво, виноробство, харчова промисловість, квітникарство.

Залежно від країни та напрямку стажування терміни подачі заявок різняться. Стажування за аграрними спеціальностями, пов’язаними з рослинництвом,  зазвичай починаються навесні, а закінчуються восени зборами врожаю. Але тваринництво залишається актуальним протягом усього року.

Такі університети України, як Національний університет біоресурсів і природокористування в м. Київ, Харківський національний аграрний університет (ХНАУ), Вінницький національний аграрний університет (ВНАУ), Полтавська державна аграрна академія (ПДАА), Львівський національний аграрний університет (ЛНАУ), та багато інших навчальних закладів співпрацюють з міжнародними компаніями та закордонними університетами для того, щоб пiдвищити рівень знань своїх студентів, які потім покращуть стан сучасного аграрного сектору загалом. Зараз в Україні потрібні молоді спеціалісти, які володіють знанням про останні сучасні тенденції в сільському господарстві. Досвід співпраці з іноземними спеціалістами відіграє в цьому випадку ключову роль.

Джерело фото: Downtown.ru
Джерело фото: Downtown.ru

До числа закордонних партнерів України належать Німецька служба академічних обмінів (DAAD), Німецький селянський союз, Асоціація APOLLO, дослідницький центр (м. Візельбург, Австрія), фірма «Агроімпульс» (Швейцарія), програма співпраці між лісогосподарськими навчальними закладами України та Швеції, Спілка молодих фермерів (Швеція), Universidade do Algarve (Португалія), проект «Роль дорадчих служб у стимулюванні соціально-економічних змін в українському селі» (Гданськ), Варшавський аграрний університет, фірма FAO OON (створення агроінформаційного дорадчого WEB-сервісу для Харківщини) (Угорщина), Санкт-Петербурзький державний аграрний університет (Росія, програма університету штату Міннесота, програма університету штату Огайо, Університет штату Нью-Джерсі (США), Університет м. Шербрук (Канада), Інститут захисту рослин провінції Шеньсі (Китай), Університет Аль-Фурат (Сирія).
Зазвичай стажування студентів є оплачуваним і в середньому заробітна плата учасника становить 750 євро на місяць. Як правило, студенти живуть у сім'ях фермерів або в окремих будівлях на кшталт хостелів.

Для початку стажування кандидати (студенти 2-го, 3-го і 5-го курсів обов'язково з високими балами) мають написати заяву на проходження закордонної практики, заповнити анкети  і пройти тест на знання іноземної мови. Потім вони проходять співбесіди з представниками іноземних організацій. Якщо співбесіда пройде успішно, студенти відправляються проходити практику (в середньому вона триває 4 місяці) на провідних сільськогосподарських підприємствах. Там вони отримують нові знання і вміння в галузі тваринництва, рослинництва та механізації, відвідують навчальні курси і семінари з раціонального використання сільськогосподарської техніки та тренінги з міжкультурної комунікації, розвивають підприємницькі та управлінські навички. А ще — отримують матеріальне заохочення!

У наступній статті ми розглянемо конкретні програми стажування за кордоном, в яких можуть узяти участь українські студенти та спеціалісти.

Рекрутинговий портал «Агрокар'єра» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.