Зерносушарка на альтернативі: чи стане панацеєю від дорожнечі газу?

07 жовтня 2021, 07:05 5437
Богдан Дудар

Ціна на газ б’є рекорди і, здається, ще не перетнула максимальну межу. Аграрії якнайшвидше шукають вихід із газової кабали й, серед іншого, намагаються переобладнати сушарки — на солому, пелети, щепу. Чи завжди це можливо та чи справді вигідно? Спойлер: можливо не завжди, а вигоди треба прораховувати індивідуально. Проте, вони точно є.

Прихильники альтернативного палива: хто вони?

Треба сказати, що навіть у часи, коли ціна на газ була доволі притомною, існували категорії елеваторів, де вже тоді сушіння на альтернативі було у фаворі. Це і зерносховища, значно віддалені від газогону, і невеликі господарства, у яких необхідності в зерносушарці великої потужності просто не було. Гріх не використовувати альтернативне паливо і тим же ОЕЗам — у них завжди вдосталь відходів, із яких можна виготовити пелети.

Альтернативне паливо теж треба накопичувати

А що по інших? Якщо власних джерел альтернативного палива немає, спочатку варто прораховувати логістику — адже чим легший продукт, тим дорожче його транспортувати.

Аби рішення було дійсно дешевшим за газ, при щільності продукту до 300 кг/м3 віддаленість джерела не повинна перевищувати 80 км.

Крім того, якщо альтернативне паливо доведеться закупати, не забувайте: тут також існує сезонність цін, а накопичення палива для його наступної безперервної подачі теж необхідно забезпечити завчасно.

Газ чи альтернатива? Обирати не обов’язково

До речі, ті, хто вагається, залишитися з газом в надії на стабілізацію цін чи все ж переходити на альтернативу, аби вже ніколи не залежати від диктату блакитного палива, насправді можуть розглядати й обидва варіанти. Наприклад, зерносушарки Brice-Baker можуть працювати одночасно на двох видах палива. І користувачі вже самі вирішують і регулюють, коли і який вид палива використати залежно від ситуації.

Альтернатива. Сухі цифри

Найбільш популярні серед альтернативи в Україні сьогодні пелети. Вони ж вважаються і найбільш ефективними з-поміж усіх видів такого палива. А от скраплений газ найбільш часто використовують як альтернативу природному в зерносховищах, значно віддалених від газогону.

До біогазу ринок поки що придивляється. Хоча відходи елеватора у вигляді некондиційного зерна — один із найкращих видів сировини по виходу цього палива, що конкурує навіть із визнаною у світі для цих завдань силосною кукурудзою. Проте для рентабельності біогазової установки таких відходів потрібно немало, від 15 тис. т на рік. А от якщо у господарстві є тваринницький комплекс — тоді джерел для переробки на біогаз буде набагато більше.

Ось тут наочні цифри. Можна все самостійно порівняти.

А от тут тиждень тому розраховували вартість сушіння кукурудзи різними видами палива на нашій сушарці. Цифри вперті й очевидні.

Що врахувати, якщо плануєте сушити на альтернативі?

1. Якщо купуватимете сушарку, зразу питайте у виробника, чи може вона працювати на альтернативі.

Якщо точніше: чи може вона бути адаптована до використання теплогенератора на альтернативних видах палива. Бо навіть якщо зараз ви все ж прихильник газу, в майбутньому до питання використання альтернативи можете повернутися. А серед тих, хто зараз намагається перевести вже працюючу зерносушарку на альтернативні види палива, на жаль, будуть і такі, хто цю можливість не реалізує через конструктивні особливості своєї сушарки.

2. Віддали перевагу альтернативі? Потурбуйтеся, аби теплогенератор і сушарка працювали в унісон.

Запросіть у виробника сушарки і повідомте постачальнику генератора кількість потрібного повітря (вона вимірюється в м³/годину), максимальну температуру агента (°C), потужність теплогенератора у мВт і місце приєднання патрубків для подачі теплоагента. Він зі свого боку має зобов’язатися витримати всі ці параметри.

3. Зв’яжіть автоматизацію безпеки сушарки й автоматизацію безпеки теплогенератора. Це захистить обладнання у випадку перегрівання першої.

І, звісно ж, врахуйте потребу в інвестиціях у теплогенератор. Врахуйте також, що до теплогенератора, який працює, наприклад, на тій же трісці, потрібен комплексний підхід ще на стадії проєктування. Вам знадобиться не лише теплогенератор із теплообмінником, а й цілий комплекс обладнання, що включає систему видалення попелу, систему зберігання й подачі палива, димову трубу і димососи тощо.

Так, газова незалежність, навіть у рамках елеватора, має свою ціну. А інвестиції й додаткові нюанси, що виникають у процесі обладнання зерносушарки теплогенератором, обов’язково окупляться економією від її подальшої експлуатації. Адже це рішення не на один рік.

Енергоефективність зерносушильного обладнання — тут без варіантів!

Питання енергоефективності обладнання, і зокрема зерносушильного, не можна сказати, щоб не турбувало раніше його експлуатантів. Але нині воно стоїть більш ніж гостро і має всі шанси стати ледь не ключовим при виборі елеваторного обладнання. Тож якщо придбання сушарки у вас в найближчих планах, крім можливості роботи на альтернативі, не забувайте перевірити і наявність енергозберігаючих опцій, які допоможуть зробити вартість сушіння не «золотою».

  • Уточніть, чи від початку утеплена ваша зерносушарка. Якщо відповідь ствердна, це забезпечить нижчі витрати енергоносія на підтримання температури агента і зерна всередині обладнання за рахунок зниження тепловіддачі.
  • Ідеально, якщо в ній реалізована технологія рекуперації: це коли частина відпрацьованого гарячого повітря з найменшим вмістом вологи і повітря після охолодження подаються через вентилятор до камери гарячого повітря для повторного використання. Порівняно із зерносушарками без рекуперації — це на 30% менші витрати палива. Цифри суттєві, правда?

Богдан Дудар, керівник представництва KMZ Industries по Західному регіону

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.