Садівництво: чи може бути інтенсивний сад органічним?

30 січня 2017, 07:02 8559
Валентина Лановенко

Є припущення, що для органічного вирощування плодів потрібно обирати генетично стійкі підщепи для отримання якісного врожаю в органічному землеробстві. Що означає інтенсивний сад та чи може він бути органічним?

Саджанці складаються з двох частин: підщепа (карликова, напівкарликова, високоросла) та сорт дерева. Підщепа визначає, інтенсивний буде сад чи екстенсивний (традиційний), адже це питання загущеності, висоти дерев, урожайності, вступу в плодоношення та ін. Сади на традиційних підщепах — високорослі (сіянці кісточок яблук, груш тощо) — ще 20 років тому показали свою неефективність. Загущення в таких садах — 100-125 дерев на 1 га, плодоношення починається з 8-го року вегетації, висота дерев близько 10-12 м, незручність у догляді за кроною та під час збирання врожаю.

Сьогодні в Україні достатньо багато земель знаходиться під непродуктивними високорослими садами. Власники, як правило, викорчовують старі насадження, щоб мати змогу закласти нові — інтенсивні. Для підготовки ґрунту для нової закладки знадобиться не більше 1-2 років. Середньорослі підщепи дозволяють зробити загущення 1500-1800 дерев на 1 га та отримати перший урожай з 4-5-го періоду вегетації саду.

Інтенсивні сади висаджуються на карликових підщепах, адже лише на них можна досягти максимальної загущеності — 3500-5600 дерев на 1 га. Такі підщепи (для яблуні — М-9, для груші — Айва S-1 та ін.) дають можливість отримати перший урожай уже з 2-го року вегетації та щорічне плодоношення на рівні 45-60 тонн з 1 га (з 4-5-го року вегетації). Висота дерев близько 3 м, це забезпечує зручність у догляді за кроною та збирання урожаю. Витрати та доходи в саду мають рахуватися з одиниці площі, а не з 1-го дерева.

Якісні показники плодів залежать здебільшого від технології догляду, а точніше, від вчасного та відповідного обприскування від шкідників та хвороб. В органічному саду має бути добре розвинуте біорізноманіття — корисні комахи та птахи, які є ворогами шкідників. Основні операції в саду — правильне формування крони, обрізка, система живлення та краплинного зрошення, прорідження зав’язі та ін. Інтенсивний сад — це показник більшою мірою підщепи, а потім уже сорту. Тому сказати, що Сніжний Кальвіль буде краще в органіці, ніж Джонаголд Ред Джонапринц, не можна.

Сади на карликових підщепах закладаються на 20-30 років, тому вибір сортів є дуже важливим. Власники садів звертають увагу на сорти з гарними показниками зовнішнього вигляду, лежкості, транспортування та якісних характеристик плодів. Серед яблук найбільш популярними залишаються клони Джонаголда, клони Фуджі, Голден Делішес та ін.; серед груш лідерами є Ноябрська (Ксенія) та Конференція.

Органічне вирощування плодів передбачає наступні передумови: придатність землі для органічного вирощування, органічні саджанці та методика ведення саду з використанням органічних препаратів. Саджанці — основа продуктивності саду, від їхньої якості залежить успіх всього проекту. Щороку відчувається збільшення інтересу до вирощування органічної продукції, адже більшість розуміють, що за цим — майбутнє.

Отже, інтенсивний сад може і має бути органічним, основне значення мають спосіб захисту від шкідників та хвороб, тобто використання лише дозволених сертифікованих органічних препаратів, феромонних пасток, та розвинуте біорізноманіття саду.

Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, розсадник родини Лановенко

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.