Рейдерство в 2021: чого чекати бізнесу?

15 січня 2021, 06:33 4162
Тарас Драган

На жаль, питання рейдерства залишалося актуальним протягом 2020 року та можемо припускати, що тенденції виглядають так, що в 2021 вказана актуальність не втратить свою актуальність — вибачте за вимушену тавтологію, проте реальність зобов’язує.

Власне, які поради будуть актуальними для бізнесу в 2021 році?

1) Не думайте, що рейдерство це — залишок лихих 90-х, 00-х, чи будь-яких інших десятиліть

Золоте правило будь-яких командних протистоянь говорить, що найлегше виграти не в слабкого суперника, а в суперника, який занадто сильно повірив у власні сили та не очікує, що щось може піти не за його планом.

Ми можемо лише уявляти розмір, кількість та біль скарг, які отримав бізнес-омбудсмен з питань рейдерства в 2020 році. Правда в тому, що ми прямо зараз, коли ми пишемо цей матеріал, колеги з відділу обговорюють нове захоплення заводу в регіоні.

Тому, якщо у вас були переконання, що рейдерство — це анахронізм, то готові завірити вас, що чорні нотаріуси та реєстратори лише чекають свого зоряного часу.

2) Примітивні методи — будуть все ще актуальними

У продовження попередньої думки зазначимо, що чорні нотаріуси та реєстратори залишаються на своїх чорних місцях. Тому, якщо Ви думаєте, що правильно прописана корпоративна політика щодо заміни осіб, які входять до керівного складу юридичної особи, необхідність кворуму чи наявність наглядової ради зможуть врятувати юридичну особу, яка стала запланованою ціллю для рейдерів, то, на жаль, вказаних дій може бути недостатньо.

На питання «А чому так?», надамо логічну відповідь — бо чорним реєстраторам, наприклад, не потрібно ніяких документів для проведення необхідних реєстраційних дій, потрібно лише бажання.

Також не втратили актуальності старі добрі силові захвати із банально, але гарно перевіреним силовими методами, які, як правило, закріплюється новими статутними документами, отриманими рейдерами завчасно.

3) Краще до, ніж після

Одна із найчастіших ситуацій — це, коли ми бачимо, як можна уникнути проблем або оперативно їх вирішити, але ми можемо лише спостерігати поїзд, який проїжджає далі і кричати йому вслід, оскільки часто Клієнт звертається до юристів занадто пізно, а деколи настільки пізно, що вказаний поїзд вже не повернути.

Якби ми визначали «слова року», то для 2021 це, мабуть, було б слово «комплаєнс». Такий висновок випливає із банального прорахунку коштів, що можна було би направити на комплаєнс (детальну перевірку контрагентів перед початком роботи) та грошей компанії, які необхідно витратити на судовий спір щодо визнання незаконними та скасування реєстраційних дій, розслідування кримінальних проваджень проти організаторів та виконавців кримінального правопорушення, не говорячи про фактичні збитки, які бізнес понесене у зв«язку з атакою рейдерів.

Таким чином, завжди краще інвестувати у безпеку вашого бізнесу, що значно мінімізує потенційні ризики будь-яких неправомірних дій.

4) Основний ресурс — це обізнані працівники

З юридичної точки зору — в більшості випадків проблеми виникають через банальні необізнаність чи непрофесійність працівників.

Обізнаність про те, як варто перевіряти контрагентів, як вести себе в екстрених випадках (наприклад при обшуку), як виявити проблемні тенденції заздалегідь врятували не один бізнес. Чи варто відчиняти двері взагалі? Це просте питання, але відповідь на нього має ключеве значення, так само як і рівні IT безпеки чи швидкість реагування юристів.

Тому, у 2021 році ми щиро радимо інвестувати в обізнаність тих, хто складає основу Вашого бізнесу — працівників. Це можуть бути тренінги, профільне навчання, розробка програм поведінки в екстрених ситуаціях та правильна інформаційна політка взагалі.

5) Самим вийде дорожче

Банальні істини, які зрозуміли сучасному бізнесу, але які стають каменем спотикання в багатьох випадках.

Часто позиція бізнесу полягає у тому, що ми самі краще зробимо та ми нікому не довіряємо (читай: не хочемо ні за що платити). Це звичайно ж зрозуміло та навіть деколи виправдано. Проте заперечувати, що ні Ви, ні профільні спеціалісти із сфери Вашого бізнесу не стикаються з такими питання кожен день, просто недоцільно. Оскільки є очевидним той факт, що робота з профільними фахівцями (будь то юристи, громадські чи міжнародній організації чи бізнес — омбудсмен) має більше шансів на позитивний результат.

Наступний пункт настільки делікатний, що про нього взагалі не вартого писати, але все ж ми напишемо, оскільки нам не все одно доля українського бізнесу. Спробуємо коротко: не варто домитися з тими, хто організував чи проводить рейдерство. Навіть, якщо Ви думаєте, що Ви домовляєтесь з органами, які захищають безпеку держави взагалі, то радимо припустити, що ці самі органи можуть бути пазлом злої системи. Як Ви знаєте — із системою не можна домовитися, її можна тільки перемогти!

Радимо простого та головного: будьте пильні, бережіть себе, своїх працівників та довіряйте професіоналам.

Тарас Драган, юрист Міжнародної юридичної служби Interlegal

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.