Невпинне зростання цін на добрива — не привід заробляти менше

27 вересня 2021, 10:02 6269
Ярослав Бойко

Добрива стрімко дорожчають. І тут аграріїв можна поділити на два типи: Ті, хто робить комплексний аналіз грунту і добрива планує залежно від рецепту і економіки конкретного поля. Та ті, хто не робить аналіз грунту і далі продовжує застосовувати дорогі добрива «на око» або ж просто зменшує кількість внесення добрив, залишивши бюджет на закупівлю на рівні попередньго року. Такий недальновидний підхід може ще врятує ціна на зерно в наступному році. А може й ні.

Межа ефективності добрив

Коли мова йде про прийняття рішень щодо системи удобрення, важливо розуміти характеристики поля, його можливості, вміст у ґрунті доступних (саме доступних!) форм елементів живлення для рослини. Використовуючи ці знання, можна визначити межу найбільшої економічної ефективності від застосування добрив.

Підвищення норм добрив вище цієї межі дає можливість частково підняти рівень максимального врожаю, але при цьому ефективність одиниці добрива на одиницю врожаю значно знижується. Кожне поле має свою, індивідуальну межу, після якої подальше збільшення кількості того чи іншого елемента живлення не призводить до підвищення врожаю, а у деяких випадках може вплинути на його зниження.

Втрати врожаю — колосальні. Чому?

Для оптимального росту і розвитку рослин необхідні 18 основних елементів. Максимальний потенціал врожайності може бути досягнуто тільки при правильному балансі всіх поживних речовин в ґрунті.

Макроелементи можна розділити на три основні: азот, фосфор, калій і вторинні: кальцій, магній, сірку, натрій. Вісім мікроелементів необхідні для росту і розвитку рослин. Залізо, марганець, бор, цинк, мідь, молібден, хлор і нікель, а також водень (H), вуглець © і кисень (O). Мікроелементи, такі як цинк або бор, потрібні в набагато менших кількостях, але так само важливі, як і макроелементи.

Сьогодні ж більшість господарств дивляться на NPK, але не звертають увагу на кислотність, магній, кальцій, сірку і особливо мікроелементи. А дарма, адже ефективність перших у великій мірі залежить від балансу з останніми.

Наприклад, як показує практика, низький рівень забезпечення цинку в ґрунті може коштувати 1т/га і навіть більше зерна кукурудзи, а дефіцит бору — до 30% врожаю сої.

Також крім N, P і K, дефіцит кальцію, магнію і сірки стає все більш поширеним явищем в Україні. І втрати врожаю, а відповідно і прибутку —  колосальні.

Для прикладу поділюсь деякими аналітичними даними AgriLab по впливу властивостей ґрунту на врожайність кукурудзи, отриманих на основі результатів аналізів, проведених упродовж 7 років на більше 2000 полів  у Чернігівській обл.

Зверніть увагу на магній — через низький вміст цього елемента можна недоотримати близько 40% врожайності кукурудзи. Цей поживний елемент грає важливу роль в усьому: від фотосинтезу і метаболізму фосфатів — до дихання рослин і активації ферментних систем.

Розумна економія

Важливо постійно контролювати рівні поживних речовин, їх баланс у ґрунті і поповнювати їх залежно від сівозміни. Збалансована система удобрення відіграє важливу роль у формуванні стійкості культур до стресів навколишнього середовища, в тому числі і посухостійкості.

Більше 10 років нашої практики в різних регіонах України показало, що застосування збалансованої системи удобрення, розрахованої на основі особливостей і агрохімічних показників кожного поля, дозволяє суттєво покращити прибутковість кожного гектару.

За такого підходу у вашому переліку добрив можуть з’являтися додаткові макро- і мікроелементи, але в загальному витрати оптимізуються за рахунок зниження непотрібних кількостей основних макроелементів та суттєво перекриваються додатковою прибавкою врожаю.

І оскільки до 60% врожаю залежить від родючості ґрунту, кращий вегетаційний сезон 2022 можна збудувати з нуля, почавши сьогодні. Тож перед тим, як витрачати кошти на добрива, переконайтесь, що це саме та система удобрення, яку потребує ваше поле.

Ярослав Бойко, СЕО компанії AgriLab, офіційний представник Міжнародної організації з точного землеробства (ISPA) в Україні 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.